Dyreklinik, Dyrlæge

C-vitamin mangel hos marsvin

En vigtig sygdom hos marsvin er C-vitamin mangel (skørbug). Marsvin kan ikke selv danne C-vitamin i kroppen og er derfor afhængig af at få det tilført dagligt gennem foderet. C-vitaminet er et meget vigtigt vitamin for bl.a. knogler, tænder, bindevæv og immunsystemet. 

Symptomerne på let mangel er nedsat vækst, forhøjet dødelighed blandt unger, nedsat levetid, øget forekomst af drægtighedssyge, sterilitet og infektionssygdomme. Desuden kan pelsen blive mindre blød og ørerne se tørre og skællede ud.  

Ved svær mangel ses vækststandsning, blødninger i leddene, især i bagbenene, derfor bliver dyrene stive i bagparten og i stedet for at gå på bagbenene på ”marsvinemaner” hopper de ligesom kaniner eller de kan blive helt lammede i bagparten.  De kan blive skutryggede og afmagrede. Ofte får marsvinet også problemer med sine tænder da C-vitamin populært sagt er med til at holde tænderne fast i kæben. Desuden er risikoen for infektionssygdomme højere.   

C-vitamin bør ikke gives i vandet, dels drikker mange marsvin kun meget lidt vand, og dels nedbrydes C-vitamin hurtigt i vand.   

Køber man et generelt gnaverfoder er der næsten med sikkerhed for lidt C-vitamin i. I marsvineblandinger er der oftest tilsat ekstra C-vitamin men undersøgelser viser at bare 3 måneder efter produktionsdatoen er der allerede mindre C-vitamin i end deklareret.  

Det er derfor utrolig vigtigt at marsvinet fodres med grønt og grøntsager med et højt C-vitaminindhold, som f.eks. mælkebøtteblade, vejbred og andet ukrudt samt grønkål, spinat, rød/grøn peberfrugt, broccoli, kålroer, hyben og persille.

Vær opmærksom på, at der er et meget lavt C-vitamin indhold i gulerødder, agurk og salat som mange marsvin lever af.  F.eks. skal et drægtigt marsvin æde 500 gram! gulerødder om dagen hvis disse er eneste C-vitaminkilde (og kun 15 gram persille) for at få C-vitamin nok. 

Er man i tvivl om marsvinet får nok C-vitamin skal man give tilskud af C-vitamin, i pulverform, hver dag. Pulveret kan f.eks. drysses ud over et lille stykke agurk. C-vitamin tilskud kan udelades i sommerhalvåret hvis marsvinet kommer ud og får masser af grønt.

Pulveret kan bl.a. købes her på klinikken.

Læs mere her:

Dyrlægehuset Kolding
Galgebjergvej 44
6000 Kolding
Tlf: 75 54 17 12
Mail: info@dyrlaegehuset.com
Facebook Facebook ikon

Åbningstider:
Tidsbestilling og information:
Mandag til fredag kl. 8.00 – 17.00 (fredag til 16.00)
Åbent for fodersalg:
Mandag til fredag kl. 8.00 – 17.00