Dyreklinik, Dyrlæge

Marsvin kan få skab.

Marsvin kan, ligesom hunde og ræve, få skab. Dog er der tale om en anden skabmide end den hunden får, så hund og marsvin smitter ikke indbyrdes.

Marsvineskab er den hyppigste hudsygdom hos marsvin. I starten ses let kløe og pelstab, måske lidt skæl i pelsen. Får sygdommen lov at udvikle sig, ses senere voldsom kløe, pelstab og i alvorlige tilfælde store sår og vægttab. Faktisk kan marsvinet blive så plaget af den stærke kløe at det slet ikke kan finde ro til at sove eller spise. Det kan lige pludselig fare af sted som om det bliver stukket af noget, af og til kan man også høre det skrige. Et marsvin som før har været meget selskabelig bliver måske aggressiv hvis man vil røre det og er sygdommen meget fremskreden kan marsvinet få krampeanfald, især i forbindelse med at man vil røre det. Kommer dyret ikke i behandling vil sygdommen volde store lidelser for dyret og i sidste ende være livstruende.   

C-vitamin mangel menes at kunne øge risikoen for hud- og pelsproblemer, bl.a. skabangreb.  

 

Diagnosen stilles først og fremmest ud fra symptomerne, da miderne i de fleste tilfælde er umulige at påvise fordi de lever inde i huden. Reagerer marsvinet på behandlingen, har diagnosen været rigtig!

Der findes heldigvis en meget effektiv behandling for skab. Få dage efter den første behandling holder marsvinet op med at klø sig, sårene heler og pelsen begynder at vokse ud igen.

 

Oftest får vi tilbagemeldinger om at marsvinet virker meget mere glad og rolig og gerne vil snakkes med igen.

Marsvin kan være sunde smittebærere af skab. Dvs. det kan have sygdommen uden at vise symptomer, men stadig kunne smitte til andre marsvin. Derfor skal alle marsvin i husstanden behandles hvis der er mistanke om skab hos et eller flere af dem. Behandling gælder også drægtige marsvin da drægtige marsvin med skab har meget højere risiko for drægtighedssyge, som kan være livstruende for både hende og ungerne. 

Læs mere her:

Dyrlægehuset Kolding
Galgebjergvej 44
6000 Kolding
Tlf: 75 54 17 12
Mail: info@dyrlaegehuset.com
Facebook Facebook ikon

Åbningstider:
Tidsbestilling og information:
Mandag til fredag kl. 8.00 – 17.00 (fredag til 16.00)
Åbent for fodersalg:
Mandag til fredag kl. 8.00 – 17.00