Dyreklinik, Dyrlæge
ISO 9001-certifikat - ikon


Klientvejledning vedr. brug af binyrebarkhormon til hund/kat

Binyrebarkhormon kaldes også glucocorticoid eller cortison

 

Benyttes til: 

En del forskellige sygdomme, herunder allergisk kløe og andre hudlidelser med kløe.

Virkning: Cortison virker kløedæmpende ved at gå ind i de kemiske processer, der giver kløe, og dæmpe/bremse dem. Det er over-reaktionen i immunforsvaret, der dæmpes.

Cortison kombineres ofte med andre typer behandling/forebyggelse så som antibiotika, medicin mod svamp, specielt foder, forskellige typer kosttilskud, shampoo-vask og loppeforebyggelse for at få så lav en dosering som muligt.

 

Bivirkninger: 

De hyppigste bivirkninger er øget tørst/tissetrang og øget appetit. Dette skyldes at cortison udover virkningen på immunreaktionen også har virkning på protein-, fedt- og kulhydratstofskiftet. Ved længere tids behandling ses også svækkelse af muskulatur, sukkersyge, hårtab, sygdom i mave-tarm-kanalen, huden bliver tyndere, svækkelse af ledbånd mm. Der kan også ses ændring i adfærd (depression/aggression etc.).

Den immundæmpende virkning, der gør patienterne godt, kan også have nogle bivirkninger i form af øget modtagelighed overfor parasitter og infektioner.

Pga. risiko for bivirkninger er det meget vigtigt at cortison i længere tid udelukkende bruges når der er stillet en diagnose, og der ikke er andre oplagte behandlingsmuligheder.

Katte tolererer cortison-behandling langt bedre end hunde.

 

Udtrapning: 

En behandling bør afsluttes med en udtrapning. Binyrerne danner selv cortison, men når man tilfører kroppen ekstra cortison undertrykkes binyrernes dannelse af stoffet. Ved at foretage en nedtrapning af det tilførte cortison, har binyrerne bedre mulighed for selv at ”komme i gang igen”. Ved behandling over lang tid er det således også bedst at give medicinen hver anden dag eller sjældnere, i stedet for hver dag.

 

Forskellige produkter:

Prednisolon tabletter og Medrol Vet tabletter: Der er kemisk set to forskellige slags cortison i disse tabletter. Hos nogle patienter virker den ene slags bedst, hos andre den anden slags. Medrol Vet kan have mindre vanddrivende effekt end prednisolon.

Flourmethylprednisolon injektion: Er en korttidsvirkende injektion, som ofte følges op af tabletbehandling.

Depo-medrol injektion: Denne type behandling er en langtidsvirkende injektion. Det benyttes bl.a. ved patienter, man ikke kan give tabletter eller hvor andre faktorer taler for injektion. Problemet med denne medicin er, at hvis der opstår bivirkninger, kan man ikke bare stoppe behandlingen, man er nødt til at vente på indsprøjtningens virkning klinger af.

Cortison creme/salve/spray: I nogle tilfælde kan lokal behandling være tilstrækkelig eller være supplement til anden cortisonbehandling.

 

Obs: 

Cortisonbehandling kan ikke kombineres med enhver anden slags medicin, så det er vigtigt dyrlægen får at vide, hvis din hund/kat får medicin udover cortison.

Hvis dit dyr begynder at klø sig mere under en behandling, som ellers går godt, er det vigtigt at søge dyrlæge, da der kan være kommet nye problemer til, fx utøj eller infektion.

Læs mere her:

Dyrlægehuset Kolding
Galgebjergvej 44
6000 Kolding
Tlf: 75 54 17 12
Mail: info@dyrlaegehuset.com
Facebook Facebook ikon

Åbningstider:
Tidsbestilling og information:
Mandag til fredag kl. 8.00 – 17.00 (fredag til 16.00)
Åbent for fodersalg:
Mandag til fredag kl. 8.00 – 17.00