Dyreklinik, Dyrlæge

Nytåret, hund

Mange hundeejere kan i december måned opleve, at deres hund forvandles til et rystende nervevrag, når starten på affyring af raketter og diverse nytårsskyts går i gang.

Andre hunde bliver vrede på fyrværkeriet og farer rundt og gør for at gøre os opmærksomme på det uvante, der sker oppe på himlen med de høje lyde og skarpe lysglimt.
Hvordan skal vi som hundeejere forholde os og hvad kan vi behandle med?
Her i Dyrlægehuset skelner vi mellem angste og vrede hunde.

En angst hund vil typisk søge kontakt hos ejeren eller gemme sig, hyle, krybe, savle eller ryste. I disse situationer er det vigtigt, at ejeren ikke ynker hunden og har ondt af den, da det kan forstærke angsten. I stedet skal ejeren prøve at aflede hunden med en leg eller øvelse. Hvis man slet ikke kan opnå kontakt, så optræd så roligt og naturligt som muligt.
For den angste hund er angstdæmpende medicin valget og i enkelte tilfælde, hvis det ikke er nok, kan det kombineres med noget sløvende medicin.

En vred hund vil fare rundt og gø, være rastløs og have svært ved at falde til ro. Den er frustreret over, hvad der sker. I disse tilfælde vil noget sløvende være et godt valg, så hunden dæmpes. Begge typer medicin er receptpligtig medicin, Det er en god idé allerede nu at overveje, om ens hund har brug for medicin eller andet, så man får det skaffet i tide.

En del hunde kan have gavn af lydtræning, som påbegyndes lang tid i forvejen.
Til denne træning kan man benytte en lyd-cd, som gradvist øges i styrke, samtidig med man går og laver lidt indendørs lydighedstræning. 

Et godt alternativ til både angste og vrede hunde, hvor der er effekt hele december måned og lidt af januar, er Adaptil. Dette er en duftspreder, der sættes i en stikkontakt i det rum, hvor hunden mest opholder sig. Duftstofferne, der udspredes, er naturlige feromoner, som dannes i talgkirtlerne i huden mellem brystvorterne på den diegivende tæve. Feromonerne er hundens egne duftstoffer, der virker tryghedsskabende og beroligende. Adaptil kan derfor bruges i enhver sammenhæng, hvor hunden er angst eller urolig og er derfor glimrende til brug i hele december måned.
Andre former for alternativt angstdæmpende medicin er Kalm, Zylkene, homøopatisk medicin og blomstermedicin.  

Gode råd til selve nytårsaftenen:

 • Træk gardinerne for, skru op for radio eller TV og kom vat i ørerne på hunden (husk at fjerne det igen).

 • Undgå at fyre bordbomber og lignende af.  

 • Lad ikke hunden gå uden snor ude, den kan blive forskrækket og løbe væk eller komme til skade på fyrværkeri. 

 • Gå en rigtig lang tur om formiddagen, mens det er lyst. Lav mange øvelser, så hunden fysisk og mentalt er godt træt. Kun en kort gåtur tidligt på aftenen og først igen når der er ro på.
   
 • Tag ikke hunden med ud klokken 24.

 • Lad den ikke være alene hjemme.

 • Tag evt. til et roligt sted ude på landet, hvor der ikke er så meget fyrværkeri eller få hunden passet på en hundepension på landet.

 • Hvis angsten for fyrværkeri lyde er meget voldsom, anbefales det at få en adfærdskonsultation, så en adfærdsterapi for angst mod lyde kan sættes i gang. 

 • Denne behandling kræver dog længere tid, det anbefales at starte ½-1 år i forvejen.

Dyrlægehuset Kolding
Galgebjergvej 44
6000 Kolding
Tlf: 75 54 17 12
Mail: info@dyrlaegehuset.com
Facebook Facebook ikon

Åbningstider:
Tidsbestilling og information:
Mandag til fredag kl. 8.00 – 17.00 (fredag til 16.00)
Åbent for fodersalg:
Mandag til fredag kl. 8.00 – 17.00