Dyreklinik, Dyrlæge
ISO 9001-certifikat - ikon


Kaniner

Kaninen er et byttedyr og kan derfor skjule sygdom længe, som en naturlig overlevelses-mekanisme. Viser kaninen tegn på svaghed ude i naturen, kan det hurtigt betyde dens død.

Det er derfor vigtigt at søge dyrlæge snarest, selv ved små symptomer. Da kaniner som nævnt er gode til at skjule evt. sygdom er det af stor betydning hvad du som ejer kan fortælle om bl.a. symptomets varighed, fodring, aktivitet/adfærd, ædelyst, drikkelyst, urinering, afføring, vægt, pelsforandringer/kløe, kontakt til andre dyr, nysen, vejrtrækning, hævelser, blødning m.v.
Nedenfor gennemgås de mest almindelige årsager til at søge dyrlæge til sin kanin.

 

Kaninen spiser kun bløde ting og savler meget
Oftest er det pga. tandproblemer.
Fortænderne kan være så lange at kaninen ikke kan fat få i foderet eller lukke sin mund. Fortænderne kan slibes uden narkose, men det skal gøres ofte. Har kaninen skæve fortænder er det MEGET VIGTIG også at få checket kaninens kindtænder. Det gøres med et specielt instrument. Man kan ikke som ejer gøre det selv eller få det gjort hos dyrehandleren.
Symptomer på, at der er problemer med skarpe spidser på kindtænderne er, at kaninen savler meget, den skærer måske tænder, bruger forpoterne til at klø sig ved munden, den vil kun spise blødt foder men ikke hårdt foder som foderpiller og gulerødder og den vil ofte samtidig have tynd mave. De skarpe spidser på kindtænderne forårsager smerter fra munden hvilket gør, at kaninen ikke kan/vil tygge sin mad og til sidst ikke synke sin mad. Kommer kaninen ikke i behandling vil den langsomt dø af sult.
Det kræver fuld narkose at få slebet kindtænderne. Da tænderne vokser hele livet hos en kanin skal man være indstillet på at tandbehandlingen skal gentages flere gange årligt.
Inden man påbegynder en tandbehandling er det en god ide at få taget røntgenbilleder af tandrødderne for at vurdere prognosen.

 

 

Kaninen klør sig
Det er meget almindelig med parasitter, især pelsmider, hos kaniner. Der ses hårtab, hvide skæl og måske kløe. Kaninen kan evt. være mere urolig end den plejer pga. kløen. Der findes flere forskellige muligheder for behandling.
Klør dyret mest i ørerne kan der være tale om øremider, hvilket der også findes en meget effektiv behandling mod.

 

Ingen eller mindre afføring end normalt
Oftest skyldes det en hårbolle som enten irriterer i mavetarmsystemet eller forårsager forstoppelse. Symptomerne er nedsat eller ingen appetit, afføringen er mindre end normalt og hænger evt. sammen som perler på en snor pga. hårene. Kaninen drikker evt. mindre end normalt og kan virke nedstemt. Det er vigtigt at kaninen kommer i behandling da en forstoppelse kan være livstruende.

 

Kastration og sterilisation (læs mere om kastration og sterilisation)
Vi kastrerer og steriliserer mange kaniner. Kastration og sterilisation forebygger aggression og urinmarkering, samt kræft i hunkaninens livmoder.
Kastration kan foretages fra 3-4 måneders alderen hvor testiklerne tydeligt kan føles i pungen, og sterilisation ligeledes fra ca 4 måneders alderen.

 

Blod i urinen
Der er oftest tale om en blærebetændelse eller en bestemt kræftform i livmoderen. Da der i sidstnævnte tilfælde kan være risiko for spredning er det vigtig at få kaninen behandlet hurtigst muligt.
Behandlingen af blærebetændelse er antibiotika og findes der meget "grus" i blæren kan en skylning af blæren være nødvendig. I tilfælde af kræft i livmoderen er behandlingen en sterilisation hvor æggestokke og livmoder fjernes. Dette gøres selvfølgelig kun, under forudsætning af, at der ikke er tegn på spredning. Man kan forebygge problemer med livmoderen ved at få sin hunkanin steriliseret i en ung alder.

 

Et eller begge øjne holdes lukket
Sår på øjets hornhinde giver symptomer på, at øjet gør ondt og det viser kaninen ved at lukke øjet. Sår på hornhinden kan påvises ved en speciel farvning af øjet.
Det er vigtigt at komme i gang med en behandling hurtigst muligt da kaninen i værste fald kan blive blind på øjet.

 

Flåd fra et eller begge øjne
Øjenbetændelse, betændelse i tårekanalerne og hornhindesår kan give flåd fra øjnene, men flåddet kan også skyldes irritation eller betændelse omkring en tandrod i overkæben. Behandlingen er selvfølgelig afhængig af den mulige årsag til øjenflåddet.

 

Næseflåd og nysen
Dette tyder på en infektion i de øvre luftveje, årsagen er oftest en bakterie som hedder Pasteurella.
Kaninen har ofte først klart flåd fra næsen, senere i forløbet bliver flåddet hvidt eller gulligt. Der kan være noget indtørret snavs ved næseborene og måske på forpoterne som kaninen bruger til at rense næsen med. Der kan desuden være snøvlen, nysen og øjenbetændelse.
Ubehandlet kan en sådan infektion være livstruende, da den bl.a. kan udvikle sig til lungebetændelse, hjertesækbetændelse, mellemørebetændelse og betændelse i det indre øre.

 

Tynd mave
Tynd mave kan have mange forskellige årsager, bl.a. tandproblemer, overvægt, ikke optimal fodring, bakterier og parasitter. Det er vigtigt at få kaninen undersøgt for at finde årsagen hos den enkelte kanin. Behandlingen retter sig selvfølgelig efter årsagen.

 

Skæv holdning af hovedet, evt. kombineret med balanceproblemer
Skyldes ofte en infektion i hjernen eller det indre øre. Det er vigtigt at komme i gang med en behandling så hurtigt som muligt da infektionen i høj grad kan være livstruende.

 

Kontakt os

Vores dyrlægerdyreklinikken er kompetente indenfor kaniner og gnavere. Vi kan altid hjælpe på vores dyrehospital. Så tøv ikke med at kontakte os, hvis du oplever nogle af ovenstående problemer med din kanin.

 

Kaninens Hus•Apotek

Vi har sammensat en pakke med de ting, der kan være nødvendige, at have i huset, når kaninen skal komme sig efter sygdom, operation eller bare har brug for lidt ekstra omsorg.

• Varmepude med aftageligt og vaskbart betræk, af 100% øko-tex bomuld
• Brev med "Critical Care" og sprøjte til indgivelse
• Fibreplex
• Vetramil honning-sår-salve
• Pet Remedy beroligende duftstoffer

"Apoteket" kan købes på klinikken.
Pris 449,-

Husapotek -skilt

Fine fortænder set forfra og fra siden 

 

 

 

 

Læs mere her:

Dyrlægehuset Kolding
Galgebjergvej 44
6000 Kolding
Tlf: 75 54 17 12
Mail: info@dyrlaegehuset.com
Facebook Facebook ikon

Åbningstider:
Tidsbestilling og information:
Mandag til fredag kl. 8.00 – 17.00 (fredag til 16.00)
Åbent for fodersalg:
Mandag til fredag kl. 8.00 – 17.00