Dyreklinik, Dyrlæge

Tilbageholdte mælketænder

Din hvalp eller killing begynder sit tandskifte når de er omkring 4 mdr. gamle. Det er en god idé at lære hvalpen eller killingen at du skal have lov til at se deres tænder, og på den måde kan du også holde øje med deres tandskifte. Senere kan det være en god idé at træne tandbørstning – se vejledningen om dette.

 

Langt de fleste gange går tandskiftet uden problemer, men en gang imellem kan der være en eller flere mælketænder, som bliver siddende. Det kalder vi tilbageholdte mælketænder. Det er oftest hjørnetænderne, der giver problemer. Den blivende tand bryder frem ved siden af mælketanden – og kan dermed vokse i en skæv retning, hvilket kan give hunden eller katten problemer. Det hyppigste problem er at hjørnetanden i underkæben vokser i retning op mod ganen. Når tanden så er brudt helt frem betyder det at den rammer ganen og laver et hul med smerter til følge. Man kan se flere andre alvorlige problemstillinger som følge af tilbageholdte mælketænder.

 

Du skal reagere, hvis din hvalp eller killing stadig har mælketanden siddende, når den blivende tand bryder frem. Det betyder nemlig at mælketanden stadig har en fuld rod siddende (altså at roden ikke er blevet tilbagedannet, som den normalt skal). Tanden skal så fjernes operativt. Det er et lille indgreb, som foregår i narkose, og din hvalp eller killing er hurtigt frisk igen.

Tilbageholdt mælketand

Skæv vækst af hjørnetand som følge af tilbageholdt mælketand

Læs mere her:

Dyrlægehuset Kolding
Galgebjergvej 44
6000 Kolding
Tlf: 75 54 17 12
Mail: info@dyrlaegehuset.com
Facebook Facebook ikon

Åbningstider:
Tidsbestilling og information:
Mandag til fredag kl. 8.00 – 17.00 (fredag til 16.00)
Åbent for fodersalg:
Mandag til fredag kl. 8.00 – 17.00