Dyreklinik, Dyrlæge

Tandbørstning hund

Tandkødsbetændelse og parodontose regnes for den mest almindelige sygdom hos hunde. Særligt de mindre hunderacer rammes. Derfor anbefaler vi, at man børster tænder på hunden.

Tandbørstning kræver tilvænning. Det skal gerne blive en god og hyggelig vane, som hunden holder af. På den måde er det nemmest at få gennemført i hverdagen.

Forslag til tilvænningsprogram:

Hvert trin kan vare 1-3 uger alt afhængig af din hunds temperament

Trin 1:  

Hunden skal lære en ny og rar rutine at kende. Man træner helst samme sted hver dag. Små hunde kan med fordel tages op på et bord med et tæppe. Man løfter hundens læbe i 2-3 sekunder og giver straks herefter en meget lækker godbid til hunden. Det er vigtigt at godbidden er meget attraktiv, samt at den ligger klar, så man kan give godbidden straks efter man har sluppet læben.

I løbet af de første uger skal hunden gerne komme til at anse den nye rutine som noget meget positivt. Når dette er opnået går I videre til trin 2.

Trin 2:

 

Nu forlænges tiden man bruger på at løfte læben til 5, 10, 15 sekunder. Hvert skridt gentages et par dage. Herefter løfter man også læben i den anden side.

Hver træning afsluttes med straks at give hunden en meget lækker godbid.

 

Trin 3:

 

Nu udvides træningen ved, at man kører med en finger på tænder og tandkød først i nogle få sekunder, senere i 5, 10, 15 sekunder.

Hver træning afsluttes med straks at give hunden en meget lækker godbid.

Trin 4:

 

Tilvænning til selve tandbørsten er et vigtigt skridt i træningen. Det er meget unaturligt for hunden at få en tandbørste i munden, så det er vigtigt at gå langsomt frem.

Vis hunden tandbørsten. Når hunden snuser til tandbørsten gives straks en meget lækker godbid. Hvis hunden kan lide smagen af hundetandpasta (kan fås med leversmag) kan man også lade hunden slikke tandpasta af tandbørsten. Dette gentages nogle dage i træk.

Trin 5:  

Vis hunden tandbørsten. Løft læben og børst den ene hjørnetand i 2 sekunder og giv straks en meget lækker godbid. Dette gentages nogle dage i træk.

Så udvides træningen til 5, så 10, 15 sekunder, hvor man børster den udvendige flade af hjørnetænder og kindtænder, mens hunden har lukket mund.

Trin 6:  

Nu kan I børste de udvendige flader af tænderne i begge sider, mens hunden har lukket mund.

Næste skridt er hundens fortænder, pas på ikke at røre hundens snude – det bryder de fleste hunde sig ikke om. Hver træning afsluttes med straks at give en meget lækker godbid.

Trin 7:  

Når hunden er helt fortrolig med at få børstet alle tænderne på de udvendige flader, kan man forsøge at få hunden til at gabe op og børste indvendigt.

Igen startes med få sekunder og der afsluttes med at give en godbid.

Trin 8:

 

I er nu rigtig gode til at børste tænder. Når I har børstet tænder i 3-4 mdr.

anbefaler vi en kontrol, hvor man ved en farveprøve kan se, om tandbørstningen er effektiv.

 

HUSK:

  • Tandbørstningen skal foretages 1 gang daglig for at være effektiv
  • Der anvendes en blød tandbørste
  • Der anvendes hundetandpasta (og IKKE vores egen tandpasta – der er flour i, hvilket ikke er sundt at spise)
  • Det skal være en hyggelig rutine at få børstet tænder. Tvang, hårde ord og lignende vil ikke fremme træningen.

 

Når det driller:

Min hund er stadig utryg i forbindelse med tandbørstningen.

  • Forsøg at gå meget langsomt frem i træningen og bruge MEGET attraktive godbidder. Det gør ikke noget at det tager 3-6 måneder at lære at børste tænder, hvis det så til gengæld kan være en god oplevelse resten af hundens liv. Man kan evt. starte med et stykke gaze eller stof på fingeren og gnide tænderne med dette, inden man introducerer tandbørsten.

 

Min hund bider i tandbørsten.

  • Træn kun i at børste tænderne, hvor hundens mund er lukket. Hold din hånd blidt om næseryg og underkæbe, så hunden ikke kan åbne munden og få chancen for at tygge i tandbørsten. Det kan så gøre det mere kompliceret at børste de indvendige flader. Det er heldigvis sådan, at tungen langt hen ad vejen kan holde de indvendige flader rene. Så for de fleste hundes vedkommende er det langt vigtigere at få børstet de udvendige flader.

Læs mere her:

Dyrlægehuset Kolding
Galgebjergvej 44
6000 Kolding
Tlf: 75 54 17 12
Mail: info@dyrlaegehuset.com
Facebook Facebook ikon

Åbningstider:
Tidsbestilling og information:
Mandag til fredag kl. 8.00 – 17.00 (fredag til 16.00)
Åbent for fodersalg:
Mandag til fredag kl. 8.00 – 17.00