Dårlig ånde – løse tænder – parodontose

”Din hund har parodontose, så vi skal fjerne 2 tænder…” 

Øv, tankerne er mange, når man får den besked. Bliver det de eneste tænder, der skal fjernes? Gør det ondt? Savner min hund de 2 fjernede tænder? Er det nu også nødvendigt? Jamen, jeg børster jo dens tænder…
Parodontose – det er da kun noget gamle hunde får – min er kun 2 år…  osv osv 

Hvad er parodontose egentlig?
Og hvorfor får nogle hunde parodontose, når de er 2 år, mens andre bliver 12 år uden at blive ramt af sygdommen. 

Tidligere kaldte man parodontose for de løse tænders sygdom. Selv sagt fordi tænderne blev løse og til sidst faldt ud. Hos mennesker var det ikke ualmindeligt, at man fik sit første gebis i konfirmationsgave…

Men så kom tandbørsten. Og tandbørstning har betydet, at vi nu beholder vores tænder langt op i livet. 

Parodontose er altså en tilstand, hvor munden reagerer på plak (lag af bakterier på tænder og tandkød) ved at tænder løsnes og falder ud. Det der sker i munden er, at bakterier der lever af madrester, sætter sig i et lag på tænderne (vi kan mærke at tænderne er ru). Hvis bakterielaget (vi kalder det plak) ikke fjernes opstår der en irritation ved tandkødsranden. Tandkødsranden bliver rød, og vi siger at nu har hunden tandkødsbetændelse (gingivitis). Bakterielaget kan komme helt ned under tandkødet, og kommer det først derned er det meget vigtig at hunden får renset lommerne op og får daglig tandbørstning. Bakterierne ligger her godt beskyttet, og nedbryder de bindinger, der holder tandkødet fast til tanden. Fjerner man dem stadig ikke, så nedbryder de også den knogle tanden sidder fast i (altså kæben). Og så er det tænderne bliver løse og til sidst falder ud.  

Når bakterielaget kommer i kontakt med spyt, bliver det hårdt og der dannes det, der kaldes tandsten. Der er stor forskel på, hvor meget tandsten hunde danner. Tandsten i sig selv er ikke udtryk for et større problem, det er mest “kosmetisk”. Men det bidrager til at der kan sidde endnu mere plak på tænderne. Tandsten kan også opstå under tandkødsranden og her er det umuligt at fjerne uden at hunden ligger stille. 

Hvis hunden har alle sine 42 tænder og den skal have en tandrensning tager det tid, og vi skal kunne komme hele vejen rundt om hver enkelt tand, derfor er det nødvendig af hunden kommer i narkose.  

Vi kan ikke se om der er tandsten under tandkødsranden, men vi kan mærke det med instrumenterne når hunden ligger stille. Med et røntgenapparat tager vi billeder af hundens mund for at se om der er knogletab og hvor fremskredent det er. Er tanden meget løs og knogletabet stort fjernes tanden. 

 

Kan parodontose forebygges? 

JA!  For at undgå parodontose er det nødvendigt først at undgå tandkødsbetændelse. Derfor skal man dagligt fjerne plak (bakterier) – det gør man ved daglig tandbørstning. Tandsten kan ikke børstes væk og skal derfor fjernes med en ultralydsrenser mens din hund er i narkose.  

Når vi ser at tandkødsranden er rød ved et sundhedstjek, anbefaler vi altid en mundhuleundersøgelse og en tandrensning. Man kan nemlig ikke se, om der er tandsten i lommen mellem tand og tandkød, når din hund ikke er bedøvet, og man kan heller ikke altid se om der allerede er parodontose.
 

Den dårlige ånde 

Man kunne godt tro, at det er helt normalt, at hunde har dårlig ånde. Men det er det faktisk ikke. Hunde bør som udgangspunkt ikke lugte grimt ud af munden. Den dårlige ånde kan komme fra maven og den kan komme fra tænderne, pga forrådnelsesbakterierne i tandkødslommen. 


E
r det et problem, at tænder løsnes og falder ud af sig selv?  

Ja! Er det korte svar. 

Det er ikke et større problem i sig selv, at hunden skal undvære nogle tænder. Men parodontose er en kronisk betændelsestilstand, som påvirker hele kroppen – det er usundt at gå rundt med ubehandlet. Hos mennesker mistænker man, at det kan påvirke hjerteklapper, nyrer og lever. Undervejs kan der
også opstå rodbetændelse (såkaldt tandbyld), hvilket er smertefuldt.

Er parodontose helbredeligt? Nej, men vi kan bremse udviklingen ved at børste tænder rene for bakterier og få renset regelmæssigt. Regelmæssigt tandrensning er for nogen hunde så tit som hver 3. måned, for andre er en årlig tandrens tilstrækkelig, det er meget individuelt. 

 

Min nabos hund har fine tænder og min har parodontose, hvorfor det? 

Der er individuel forskel hos hunde på, hvor stor risikoen er for at få parodontose. Det er tydeligt, at små hunderacer har større risiko end store racer. Hunde med meget kort snude (pekingeser, mops, fransk bulldog etc) der har et anderledes tandsæt, hvor tænderne sidder meget tæt, er også i øget risiko. Har hunden en – for arten, anderledes tandstilling (over/under/skævt). Har hunden ikke tabt alle sine mælketænder, er risikoen også større. Stress kan også have en betydning. Man ved fra mennesker, at en periode med stress kan give tandkødsbetændelse, og derved også øge risikoen for parodontose.  

Det er ikke altid vi kan forklare, hvorfor nogen er mere disponerede end andre. Men vi ved, at børster man sin hunds tænder og tager man anbefalingen om forebyggende tandundersøgelse og tandrens alvorligt, så er risikoen meget mindre. Vi kan holde sygdommen i skak, ved at holde en rigtig god mundhygiejne hos sin hund. 

Man ved også fra mennesker, at bakterier fra munden har en indflydelse på udviklingen af nogen hjerte-kar sygdomme, så man kan jo frygte at det samme gælder vores hunde.

 

5 gode råd der holder tandkødsbetændelse og parodontose fra døren 

  1. Væn din hund til at man kigger til dens tænder og piller den i munden fra den er lille hvalp. Det er virkelig en indsats, der er givet godt ud, og det gør det nemmere at introducere tandbørstning når de blivende tænder er frembrudt.  
  1. Er hunden endnu hvalp så hold øje med om dens tænder vokser frem som de skal, sidder tænderne rigtig (spørg dyrlægen til råds) og har den tabt alle mælketænder. 
  1. Reager hvis din hund har dårlig ånde over en længere periode, spiser mindre, taber foder ud af munden eller bruger længere tid på at spise aftensmad. 
  1. Træn. tandbørstning 
  1. Husk den årlige sundhedsundersøglese, hvor vi også kigger på din hunds tænder og mundsundhed og følg din dyrlæges anbefalinger om mundhygiejne og tandrens. 

Kontakt Dyrlægehuset Kolding i dag

Vi står altid klar til at tage hjertevarmt imod dig og dit kæledyr i trygge og rolige omgivelser på vores dyreklinik.

Kontakt os

Hold dig opdateret

Hold dig opdateret