Tandbehandling af hund, kat og kanin – Bestil tid | Dyrlægehuset Kolding

Tandbehandling af hund, kat og kanin

Hos Dyrlægehuset Kolding finder du en professionel tandafdeling med specialudstyr til tandbehandling hos mindre familiedyr. Vi har fokus på dit kæledyrs tænder.

Professionel tandafdeling

Tandbehandling er et særligt fagområde for Dyrlægehuset Kolding. Har dit kæledyr tandproblemer, finder du hos os to dyrlæger med særlig efteruddannelse inden for tandbehandling af smådyr. I vores tandafdeling foregår alle undersøgelser og tandbehandlinger efter højeste standard – og vi rådgiver dig grundigt i at undgå fremtidige tandproblemer hos dit kæledyr.

Vi modtager også henvisninger fra kolleger.

Læs mere om os

Tandproblemer hos hund, kat og kanin

Tandproblemer er smertefulde. Det kan vi vist alle sammen skrive under på. Tandproblemer er ikke forbeholdt os mennesker. Dit kæledyr kan, ligesom dig, få tandproblemer, såsom knækkede tænder eller tandkøbsbetændelse og parodontose. Derfor kan en tandbehandling komme på tale en eller flere gange i dyrets levetid.

Hos Dyrlægehuset Kolding udfører vi tandbehandlinger på alle mindre familiedyr, herunder hund, kat og kanin. Grundig undersøgelse og tandbehandling kræver, at dit kæledyr bliver lagt i narkose. Vi har høje krav til vores narkoseprocedure, og det er vigtigt for os, at du føler dig tryg ved både narkose og tandbehandling. Vi tager os altid god tid til at tale proceduren igennem med dig inden behandling.

Ved hjemsendelse efter tandbehandling bliver du grundigt instrueret af enten en dyrlæge eller veterinærsygeplejerske. Vi rådgiver dig om, hvordan du bør forholde dig de kommende dage efter undersøgelse og eventuel tandbehandling. Du vil også få information om forebyggende tiltag og eventuelt behov for opfølgning.

Tilbageholdte mælketænder hos hund og kat – Læs mere | Dyrlægehuset Kolding

Paradontose

Tandkødsbetændelse er den hyppigst forekommende mundhulelidelse hos hund og kat. Det skyldes, ligesom hos mennesker, at bakteriebelægninger samler sig i mundhulen. Når belægningerne forkalker, bliver de til tandsten. Tandsten er generende for dit kæledyrs tandkød, og tandkødsbetændelse opstår.

Når tandkødsbetændelse udvikler sig til parodontose, betyder det, at tandkød og knogle angribes i en sådan grad, at tanden mister sit fæste og løsnes. Parodontose er en kronisk betændelsestilstand, der giver hunden eller katten ubehag og smerter og på sigt kan blive en risiko for dit kæledyrs generelle helbred. Bakterierne fra mundhulen kan nemlig spredes til blandt andet lunger, hjerteklapper, nyrer og lever.

Du kan forebygge tandkødsbetændelse og parodontose ved hjælp af tandbørstning og tandrensning. Det kræver, at du børster tænder på dit kæledyr mindst én gang dagligt. Mange dyr kan nemt lære at få børstet tænder. Det kræver dog ofte en god portion forståelse og tålmodighed fra din side.

Parodontose hos hund og kat – Læs mere | Dyrlægehuset Kolding

Tandbørstehjælp

Tandkødsbetændelse og parodontose regnes for at være den mest almindelige sygdom hos hund og kat. Særligt de mindre hunderacer og enkelte racekatte rammes hårdt. Derfor anbefaler vi, at du børster grundig tænder på din hund og kat. Tandbørstning kræver tilvænning. Målet er, at tandbørstning bliver en god og hyggelig vane, som hunden eller katten holder af. På den måde er det nemmere at få gennemført i hverdagen.

Dyrlægehuset Kolding tilbyder personlig tandbørstehjælp til dig og dit kæledyr. Sammen sikrer vi en god mundhygiejne hos din hund eller kat. Træningsforløbet planlægges individuelt og aftales fra gang til gang.

Med vores sundhedsordning Carepakken får du et årligt gratis tandtjek af din hunds tænder.

Læs mere om Carepakken her
Tandbørstehjælp til hund og kat – Læs mere | Dyrlægehuset Kolding

Knækket tand

I forbindelse med ulykkestilfælde, slagsmål og bid i hårde materialer sker det af og til, at en eller flere tænder knækker. Når vi behandler tandfraktur, skelner vi primært mellem overfladiske brud, hvor nervehulen ikke er involveret, og større brud, hv I forbindelse med ulykkestilfælde, slagsmål og bid i hårde materialer sker det af og til, at en eller flere tænder knækker. Når vi behandler tandfraktur, skelner vi primært mellem overfladiske brud, hvor nervehulen ikke er involveret, og større brud, hvor nervehulen er blottet. Det er vigtigt, at du, som ejer, er opmærksom på, hvornår og hvordan skaden er sket. or nervehulen er blottet. Det er vigtigt, at du, som ejer, er opmærksom på, hvornår og hvordan skaden er sket.

Ved mindre, overfladiske brud, hvor nerven ikke berøres, kan vi ofte nøjes med en ganske overfladisk tandbehandling. Eventuelle smerter vil som regel forsvinde i løbet af kort tid. Indtil da kan du dække hund, kat eller kanin ind med smertestillende tabletter. Det er dog vigtigt, at der følges op på en sådan skade. Vi anbefaler, at du får foretaget et røntgenbillede cirka seks måneder efter, skaden er sket. Her sikrer vi os, at tanden stadig er levende og har det godt. Det er topprioritet for os, at dit kæledyr ikke går rundt med ubehandlede skader, der kan betyde smerte.

Ved større brud, hvor nerven er berørt, og det bløder fra tanden, vurderer vi i hvert enkelt tilfælde, om tanden kan og skal bevares. Skal den ikke det, fjernes resterne af tanden. Skal tanden bevares, kræver det en rodbehandling og plombering.

Uopdagede tandskader kan føre til, at dit kæledyr udvikler en tandbyld. Tandbylder er smertefulde og kan i yderste konsekvens føre til knoglebetændelse, som kan være vanskelig at behandle. Det er ikke sikkert, at det bløder fra tanden, selv om den er alvorlig skadet. Derfor er det vigtigt at få en knækket tand undersøgt så hurtigt, som muligt.

Knækket tand hos hund og kat – Læs mere | Dyrlægehuset Kolding

Tilbageholdte mælketænder

Din hvalp eller killing begynder sit tandskifte, fra de er omkring fire måneder gamle. Langt de fleste tandskift går uden problemer, men du bør være opmærksom på, at der ikke er en eller flere mælketænder, der bliver siddende. Tilbageholdte mælketænder kan medføre problemer og gener for dit kæledyr og bør fjernes operativt.

Det er oftest hjørnetænderne, der giver problemer. Her bryder den blivende tand frem ved siden af mælketanden. Den blivende tand vokser derfor i en skæv retning, hvilket kan give dyret problemer med tandstilling og parodontose.

Du bør kontakte din dyrlæge, hvis din hvalp eller killing stadig har mælketanden siddende, når den blivende tand bryder frem. Det betyder nemlig, at mælketanden stadig har en fuld rod siddende. Hos Dyrlægehuset Kolding fjerner vi tilbageholdte mælketænder operativt. Det er en lille tandbehandling, der kræver narkose, men din hvalp eller killing bliver hurtig frisk igen.

Tandbehandling hund - tilbageholdte mælketænder

Tandregulering hos hund

Tandstillingsfejl hos hund kan i nogle tilfælde medføre gener og smerter hos din ven. Lider din hund af en fejlstillet hjørnetand, der bider op i ganen? Hos Dyrlægehuset Kolding tilbyder vi varig og skånsom tandregulering.

Formålet med tandregulering er at opnå en tandstilling, der gør, at din hund ikke går rundt med smerter og gener. Et tandreguleringsforløb kan vare fra et par uger til flere måneder, og narkose kan sjældent undgås. Vi tilrettelægger hvert forløb til din hunds individuelle behov. Forløbets længde, antallet af narkoser og pris varierer derfor fra patient til patient. I dag findes der heldigvis nogle gode og knap så komplicerede løsninger til mange tandstillingsproblemer. Vi gør os umage for, at du og din hund føler jer trygge fra indledende undersøgelse til den sidste bøjle tages af.

Tandstillingsfejl kan være arvelige. I disse tilfælde bør du selvfølgelig være opmærksom på, at hunden ikke anvendes i avlen – også selvom fejlen er rettet.

Tandregulering hos hund – Læs mere her | Dyrlægehuset Kolding

Tandresorptioner hos kat

Katte får, ligesom os mennesker, ofte huller i tænderne. Men de huller, katte får i deres tænder, er ikke caries men derimod tandresorptioner. Førhen blev disse tandresorptioner også kaldt neck lesions eller FORL (feline odontoclastic resortive lesions).

Cirka 50 procent af alle katte lider af tandresorptioner – i sværere eller lettere grad. Som katteejer, bør du derfor være ekstra opmærksom på mundhuleproblemer hos din kat. Viser din kat tegn på ændret spisemønster: Foretrækker din kat blød kost, har mindre appetit eller spiser langsommere, bør du kontakte din dyrlæge. Katte med mundhuleproblemer kan også savle, lugte ud af munden og tabe sig. Det er dog langt fra altid, at katte viser nogen tegn, selvom den har smerter i munden. Vi sørger for, at din kats tænder og mundhule bliver grundigt undersøgt ved det årlige sundhedseftersyn.

Ved tandresorptioner er det kattens egne celler, der angriber dens tænder. Læsionen starter i tandens rod. Med tiden forstørres læsionen, så også tandens krone undermineres. I en del tilfælde ender det med, at kronen knækker af. Tænder med tandresorptioner kan derfor være yderst smertefulde for din kat.

Det er ikke muligt at reparere tænder med tandresorptioner. I stedet vælger man at fjerne de ramte tænder kirurgisk. Efter indgrebet sikrer vi os ved røntgen, at operationen er gået, som planlagt. Tandkødet syes hen over hullet for at sikre en hurtig heling uden gener. Din kat kommer sig hurtigt efter et sådant indgreb. Trådene, katten er syet med, opløser sig selv, hvorfor der ikke er nogen efterbehandling. Din kat vil få smertestillende medicin i nogle dage efter operationen.

Man ved endnu ikke, hvad der forårsager tandresorptioner hos kat. Der findes derfor ikke nogen forebyggende tandbehandling. Vi ved dog, at hvis din kat én gang har haft en tandresorption, er der stor chance for, at den rammes igen senere i livet. Du bør derfor komme til kontrol mindst én gang årligt, så du bedst muligt sikrer, at din kat ikke har tandsmerter.

Læs om Carepakken®
Tandresorption hos kat – Læs mere her | Dyrlægehuset Kolding

Mundhulebetændelse hos kat

Mundhulebetændelse er en yderst smertefuld lidelse, der ofte ses hos yngre katte. Der findes ingen effektiv behandling mod mundhulebetændelse til stor frustration for både ejer, kat og dyrlæge. Mulehulebetændelse er en hyperreaktion på tilstedeværelse af plaque og optræder forskelligt fra kat til kat, og derfor tilpasser vi hvert enkelt behandlingsforløb til den enkelte patient.

Mundhulebetændelse, også kaldt stomatitis, er en kraftig betændelsesreaktion i kattens tandkød og slimhinde. Vævet bliver rødt og kan sommetider fremstå råt. Udover den karakteristiske røde vævfarve bør du være opmærksom på symptomer, såsom savl og lugt fra munden. Er din kat begyndt at foretrække blød kost, og er den mere stille, end normalt, kan det også være tegn på mundhuleproblemer. Mange katte udviser ingen tegn på gener, selvom de er i voldsomme smerter. Hos Dyrlægehuset Kolding anbefaler vi derfor, at din kats mund og tænder bliver tjekket mindst én gang årligt under det årlige sundhedseftersyn. På den måde sikrer du, at din kat ikke går rundt med smerter, og vi kan komme mange problemer i forkøbet.

Det er stadig uvist, hvad der præcis forårsager mundhulebetændelse hos kat. Der findes derfor ingen forebyggende eller 100 procent effektiv behandling, hvis uheldet er ude, og din kat er blevet ramt. Enkelte katte går igennem lange behandlingsforløb uden tilfredsstillende resultat. Hos Dyrlægehuset Kolding planlægger vi hvert behandlingsforløb ud fra den enkelte situation. Vi gør os umage for, at du og din kat føler jer trygge under hele forløbet. Vores mål er altid at fjerne din kats smerter og derved øge dens livskvalitet.

Mundhulebetændelse hos kat – Læs mere her | Dyrlægehuset Kolding

Rabat på tandbehandlinger

Med Carepakke Plus til hund, kat, kanin eller marsvin får du bla. 500 kr i rabat på en årlig tandbehandling.

Læs om Carepakken®

Kontakt os i dag

Har din hund eller kat symptomer på tandproblemer? Vores kyndige dyrlæger står klar til at tage imod dig og dit kæledyr i vores professionelle tandafdeling.

Kontakt os

Hold dig opdateret

Hold dig opdateret