CBCT Scanner

Tænder i 3D med CBCT

CBCT – hvad-for-noget?

Vi har fået nyt udstyr… En CBCT scanner. Og det er altså ikke fordi, vi er udstyrsfreaks! Men fordi billeddiagnostik på kanintænder og -kranier på almindeligt tandrøntgen ikke altid er nok.

Denne nye teknologi gør det muligt at tage 720 røntgenbilleder af din kanins kranie og tænder på 27 sekunder! Alle disse billeder samles i software, som gør det muligt at se kranie og tænder i en 3D model, men endnu vigtigere er, at vi nu går i detaljer med tænder og knoglestrukturer ”lag for lag”. Vi har altså en meget bedre mulighed for at stille den rigtig diagnose og opdage sygdomme i de tidlige stadier. Af samme årsag tager vi fremover ikke almindeligt gammeldags tandrøntgen af jeres kaniner, men anvender CBCT i stedet.

CBCT scanneren anvendes dermed som et led i din kanins tandundersøgelse og foregår i bedøvelse. Skulle der være behov for tandslib eller anden tandoperation, vil det i langt de fleste tilfælde udføres i den samme bedøvelse.

Herunder kan I se et eksempel på fund på CBCT-undersøgelsen. Den pågældende kanin havde ingen tegn på tandproblemer ud over en meget lille skævhed på fortændernes tyggeflade opdaget til det halvårlige sundhedseftersyn. Appetit, afføring og humør var helt normalt hjemme, så kaninens ejer havde ingen mistanke, men undersøgelsen viste til stor overraskelse desværre slemme problemer med tandbylder.

Vi bruger primært CBCT scanneren til at undersøge forskellige tandproblemer. Med denne teknologi kan vi lave detaljerede tredimensionale billeder af tænder, knogler, hvilket gør det muligt for os at identificere problemer, der måske ikke er synlige i en traditionel røntgenundersøgelse. Dette kan omfatte alt fra dybe huller, rodbetændelse og knogletab.

Men vores brug af CBCT scanneren strækker sig ud over tandpleje. Vi har også stor gavn af denne avancerede teknologi til at undersøge sygdomme i mellemøret, kæbeled og næsehule.

Og hey – den er ikke kun til kaniner, men anvendes også – ud over hund og kat – i stor stil til marsvin, chinchilla og andre små kæledyr.

Kontakt os i dag

Vi står altid klar til at tage hjertevarmt imod dig og dit kæledyr i trygge og rolige omgivelser på vores dyreklinik.

Kontakt os

Hold dig opdateret

Hold dig opdateret
Gode råd til din hvalps tænder [Guide 2021] | Dyrlægehuset Kolding

Gode råd om din hvalps tænder

Der er nok at holde styr på når man får hundehvalp, uanset om man har prøvet det før. Hvalpe har munden fuld af sylespidse hvalpetænder – faktisk hele 28 stk.
Og det kan godt betale sig at give opmærksomhed til hvalpens tænder og mund.

Du skal holdes øje med om hvalpen har et korrekt bid. Dvs. at hvalpen hverken har overbid eller underbid. Et korrekt bid betyder, at fortænderne i overmunden kun lige når ud over fortænderne i undermunden. Der er dog nogle få racer for hvilke et lille underbid er normalt for racen. Enkelte hvalpe kan have det man kalder for ”base narrow” hjørnetænder eller forsnævrede hjørnetænder, hvor hjørnetænderne i underkæben “prikker” op i gane eller tandkød i overkæben. Dette er behandlingskrævende.

Når du kommer her til hvalpevaccination og sundhedseftersyn, undersøger vi også på hvalpens tænder, og ser om alt er som det skal være, eller om der er noget der skal undersøges nærmere.

Hvornår skifter hvalpe tænder?

Når hvalpen er omkring 4 måneder begynder den at skifte sine 28 mælketænder ud til ialt 42 blivende tænder. Det kan godt give lidt ubehagelig lugt fra munden – det er helt normalt.

Tandskifte sker for de fleste hunde helt uden problemer. Men hos nogen hvalpe ser vi at deres hvalpetænder ikke falder ud som de skal, og hvalpen får det man kalder tilbageholdte mælketænder. Dette kan få betydning for hvalpens tandstilling, da mælketanden optager pladsen for den blivende tand. Det øger også risikoen for tandkødsbetændelse og parodontose. Så snart du kan se, at den blivende tand er på vej frem – uden at mælketanden er væk, skal du kontakte os.

Det er en rigtig god ide at vænne din hund til, at du kan komme til dens mund. Og vil du virkelig hjælpe din hvalp til en god tandsundhed, så lær den at få børstet tænder 1 x dagligt (med en tandpasta UDEN fluor). Særligt for de mindre hunderacer er tandbørstning altafgørende i forhold til at bevare hundens tænder hele livet.

Du kan finde et program for træning af tandbørstning på vores hjemmeside.

 

Forebyg tandskader:

  • Hunde skal ikke lege med sten – de er årsag til mange tandskader.
  • Leg med pinde medfører hvert år alvorlige skader i munden og svælget på mange hunde. Vælg i stedet for at medbringe fornuftigt legetøj på gåturen og ved vandet. Der findes legetøj specielt designet til leg og træning i vand.
  • Knogler fra fjerkræ kan splintre og give skader.
  • Andre former for knogler skal gives med omtanke – det er den hyppigste årsag til knækkede kindtænder.
  • Vælg gerne en hård gummibold, f.eks. “KONG” som fås i forskellige størrelse og former.
  • Vær opmærksom på, at tennisbolde giver et stort slid på tænderne. Da sand og grus sider fast i dem, de virker som sandpapir, så disse anbefales ikke.

Gode råd til din hvalps tænder [Guide 2021] | Dyrlægehuset Kolding

Kontakt os i dag

Vi står altid klar til at tage hjertevarmt imod dig og dit kæledyr i trygge og rolige omgivelser på vores dyreklinik.

Kontakt os

Hold dig opdateret

Hold dig opdateret
Neutralisation af kat – skånsom kastration og sterilisation af kat | Dyrlægehuset Kolding

Tandbørstning hos kat – Sådan børster du tænder på din kat

Hos Dyrlægehuset Kolding har vi fokus på din kats tænder. Mange katte lider af smertefulde tandproblemer, der kan forebygges med regelmæssig tandbørstning. Her får du en guide til tandbørstetilvænning af din kat.

Tandkødsbetændelse og parodontose er en almindelig lidelse hos kat. Du kan forebygge en lang række tandproblemer, hvis du jævnligt børster tænder på din kat. Det er ikke nogen hemmelighed, at de færreste katte er vilde med tandbørstning. Derfor kan det være en god idé at vænne din kat til at få børstet tænder. Det kan dog være lidt svært for nogle, især voksne katte, at acceptere tandbørstning.

Tandbørstning kræver tilvænning. Det skal gerne blive en god og hyggelig rutine, som katten holder af. På den måde er det nemmest at få gennemført i hverdagen. Vi har udarbejdet en guide til tandbørstetilvænning hos din kat.

Hvert trin kan vare 1-3 uger alt efter kattens temperament

Trin 1

Katten skal lære en ny og rar rutine at kende, og du skal derfor helst træne samme sted og tid hver dag. Tag katten op på et bord, på skødet eller et andet sted, hvor katten er tryg og nem at håndtere. Brug et rart tæppe som underlag. Sørg for at have en meget lækker belønning klar til katten lige ved siden af tæppet. Det kan være godbidder, et par rejer, lidt tun eller dåsemad. Vælg den godbid, som lige præcis din kat sætter ekstra stor pris på.

Kæl lidt med katten, så den føler sig tryg. Stryg så katten ved læben et par gange og løft læben 1-2 sekunder. Giv straks herefter en meget lækker belønning.

I løbet af de første par uger skal katten gerne komme til at anse den nye rutine som noget positivt. Din kat skal helst selv komme hen, når den ser, at du er ved at forberede til jeres lille nye rutine. Når dette er opnået, går I videre til trin 2.

Trin 2

Her forlænger du tiden, du bruger på at løfte ved læben til 5, 10, 15 sekunder. Herefter løfter du også læben i den anden side. Hver træning afsluttes med straks at give en meget lækker belønning.

Trin 3

Nu udvider du træningen ved at køre med en finger på tænder og tandkød – først få sekunder, senere 5, 10 og 15 sekunder. Hver træning afsluttes med straks at give katten en meget lækker belønning.

Trin 4

Tilvænning til tandbørsten er et meget vigtigt skridt i træningen. Det er unaturligt for katten at få en tandbørste i munden, så det er vigtigt at gå langsomt frem.

Smør lidt af belønningen på tandbørsten og lad katten slikke det af tandbørsten. Dette gentages nogle dage i træk.

Trin 5

Lad katten slikke lidt lækkert fra tandbørsten. Børst herefter 1-2 sekunder på en hjørnetand og lad så igen katten slikke fra tandbørsten. Gentag dette en uges tid, hvorefter I forlænger børstetiden til 5, 10 og 15 sekunder. Lad katten få små pauser, hvor den får lov at få lidt belønning.

Trin 6

Efterhånden kan du børste de udvendige flader på hjørne- og kindtænderne. Det er også her, det er vigtigst for langt de fleste katte. Begynd nu at bruge lidt tandpasta på tandbørsten i stedet for belønning. Du kan købe hunde/kattetandpasta med leversmag, hvilket de fleste katte godt kan lide. Lad stadig katten få lidt belønning ind imellem.

Trin 7

Hvis træningen går godt, kan du gå videre med at børste fortænderne. Pas på ikke at røre snuden, da de fleste katte ikke bryder sig om det. Ligeledes kan du nu forsøge at børste tænderne indvendigt, hvor katten har åben mund. Husk altid at afslutte med belønning.

Trin 8

I er nu blevet rigtig gode til at børste tænder. Ved det næste tandeftersyn bliver det undersøgt om I kommer hele vejen rundt med børsten.

HUSK

  • At tandbørstning skal foretages 1 gang daglig for at være effektiv.
  • At anvende en lille, blød babytandbørste – eventuelt blot lidt gaze eller en lille klud på fingeren.
  • At anvendes hunde/kattetandpasta – IKKE din egen tandpasta, som katten ikke tåler.
  • At det skal være en hyggelig rutine at få børstet tænder. Tvang, hårde ord og lignende vil ikke fremme træningen.

 

Inspirationsvideo på Facebook

Klik og du vil se hvad der kan lade sig gøre med kæmpe tålmodighed 😊

Kontakt os i dag

Vi står altid klar til at tage hjertevarmt imod dig og dit kæledyr i trygge og rolige omgivelser på vores dyreklinik.

Kontakt os

Hold dig opdateret

Hold dig opdateret

Tandbørstning hos hund – Sådan børster du tænder på din hund

Hos Dyrlægehuset Kolding har vi fokus på din hunds tænder. Mange hunde lider af smertefulde tandproblemer, der kan forebygges med regelmæssig tandbørstning. Her får du en guide til tandbørstetilvænning af din hund.

Tandkødsbetændelse og parodontose regnes for den mest almindelige sygdom hos hunde. Derfor anbefaler vi, at du regelmæssigt børster tænder på din hund.

Tandbørstning kræver tilvænning. Det skal gerne blive en god og hyggelig vane, som hunden holder af. På den måde er det nemmest at få gennemført i hverdagen. Vi har udarbejdet en guide til tandbørstetilvænning hos din hund.

Hvert trin kan vare 1-3 uger alt afhængig af din hunds temperament

Trin 1

Hunden skal lære en ny og rar rutine at kende, derfor skal du helst træner samme sted hver dag. Små hunde kan med fordel tages op på et bord med et tæppe. Du løfter hundens læbe i 2-3 sekunder og giver straks herefter en meget lækker godbid til hunden. Det er vigtigt at godbidden er meget attraktiv, og at den ligger klar, så du kan give godbidden straks efter, du har sluppet læben.

I løbet af de første uger skal hunden gerne komme til at anse den nye rutine som noget positivt. Når dette er opnået, går I videre til trin 2.

Trin 2

Nu forlænger du tiden, du bruger på at løfte læben til 5, 10, 15 sekunder. Hvert skridt gentages et par dage. Herefter løfter du også læben i den anden side.

Hver træning afsluttes med straks at give hunden en lækker godbid.

Trin 3

Nu udvider du træningen ved at kører med en finger på tænder og tandkød – først i få sekunder, senere i 5, 10, 15 sekunder.

Hver træning afsluttes med straks at give hunden en lækker godbid.

Trin 4

Tilvænning til selve tandbørsten er et vigtigt skridt i træningen. Det er meget unaturligt for din hund at få en tandbørste i munden, så det er vigtigt at gå langsomt frem.

Vis hunden tandbørsten. Når hunden snuser til tandbørsten, gives straks en lækker godbid. Hvis hunden kan lide smagen af hundetandpasta, kan du også lade hunden slikke tandpasta af tandbørsten. Dette gentages nogle dage i træk.

Trin 5

Vis hunden tandbørsten. Løft læben og børst den ene hjørnetand i 2 sekunder og giv straks en lækker godbid. Dette gentages nogle dage i træk. Herefter udvider du træningen til 5, så 10, 15 sekunder, hvor du børster den udvendige flade af hjørnetænder og kindtænder, mens hunden har lukket mund.

Trin 6

Nu kan I børste de udvendige flader af tænderne i begge sider, mens hunden har lukket mund.

Næste skridt er hundens fortænder. Pas på ikke at røre hundens snude – det bryder de fleste hunde sig ikke om. Hver træning afsluttes med straks at give en lækker godbid.

Trin 7

Når din hund er fortrolig med at få børstet alle tænderne på de udvendige flader, kan du forsøge at få hunden til at gabe op og børste indvendigt.

Igen startes med få sekunder, og der afsluttes med at give en godbid.

Trin 8

I er nu rigtig gode til at børste tænder. Når I har børstet tænder i 3-4 måneder, anbefaler vi en kontrol, hvor vi ved en farveprøve kan se, om tandbørstningen er effektiv.

HUSK

  • At tandbørstning skal foretages 1 gang daglig for at være effektiv.
  • At anvende en lille, blød babytandbørste.
  • At anvendes hunde/kattetandpasta – IKKE din egen tandpasta, som hunden ikke tåler.
  • At det skal være en hyggelig rutine at få børstet tænder. Tvang, hårde ord og lignende vil ikke fremme træningen.

Har du brug for yderligere information så se disse videoer med instruktion til tandbørstning af hunde.

https://store.dk.virbac.com/blog/succes-med-tandbrstning/

Kontakt os i dag

Vi står altid klar til at tage hjertevarmt imod dig og dit kæledyr i trygge og rolige omgivelser på vores dyreklinik.

Kontakt os

Hold dig opdateret

Hold dig opdateret