Bonding af kaniner

Kaniner  lever i naturen i store kolonier.  Vores tamme kaniner kan også have enormt stor glæde af at leve med en anden kanin. De er sociale og elsker at nusse, putte og lege med hinanden. Så at tænke en kanin nr. 2 ind i livet til den kanin man allerede har, er en god ide.
Kaniner er også temmelig territoriale, så man kan ikke bare købe en kanin mere og tro, at den sammenføring går glat. Det er nemlig bestemt ikke sikkert, at den første kanin straks accepterer en tilflytter, og dette kan betyde stress og slåskampe, hvis det ikke gribes rigtigt an.

Kaniner skal nemlig bondes. Dvs. at de over tid på sikker og neutral grund skal lære hinanden at kende og blive gode venner. Bonding er en proces, der kan tage alt fra uger til måneder og kræver både tålmodighed, plads, is i maven og en god portion indsigt i kaninadfærd. Men når det så er sagt – er det hele givet godt ud og begge kaniners liv er beriget med en ven/kæreste/kammerat langt ud i fremtiden.

Man kan dele bondingen op faser. Hvor lang tid hver fase tager – afhænger af det enkelte kaninpar. Men først skal vi have opfyldt forudsætningerne for, at en bonding kan blive succesfuld. Her kommer råd til hvordan en vellykket bonding kan gribes an.

Forudsætninger

Begge kaniner skal være neutraliserede (steriliserede (hunner) – kastrerede (hanner). Efter neutralisationen skal der gå 6-8 uger – helt op til 16 uger før kaninerne er klar til, at man kan begynde en bonding.

Det er vigtigt at finde en partner, der passer i personlighed til den kanin, du allerede har. En meget dominerende kanin passer dårligt sammen med en, der er meget sky. To sky kaniner er også et dårligt match. En lidt forsigtig kanin sammen med en, der er mere udadvent og nysgerrig vil dog blive glimrende partnere. Kaninernes personlighed ser nemlig ud til at smitte af på hinanden, men heldigvis ser det ud til, at det er de positive egenskaber, der smitter mest. Er den ene kanin meget sky kan det blive nødvendigt at arbejde med den adfærd inden man begynder at bonde, skyheden trækker stress med ind i bonding-situationen, og man ønsker ikke stress her.

Tænk også over alder og størrelse. En meget ung og en meget gammel kanin er ikke noget godt match, både fordi den unge måske hurtigt risikerer at miste sin aldrende ven, og fordi den unges aktivitets niveaut kan være lidt for meget for den gamle.

Bondingdates, hvor man tager ud og mødes med forskellige mulige partnere kan være en god ide, men husk – neutralbase på 1×1 meter, hvor man selv er i midten og kan stoppe uheldige situationer. Inden en bondingdate er det en rigtig god ide at vaccinere de involverede kaniner, så man ikke får spredt eventuelle sygdomme.

Området

Bondingssesionerne foregår i en neutral base på ca. 1×1 meter. Med neutral menes der et sted, hvor ingen af kaninerne har været før, med tæppe som underlag – uanset om man er vant til tæppe eller ej, er det vigtigt, at de kan stå fast. Bonding-basen skal have en størrelse, der er så lille, at man kan nå begge kaniner, man skal nemlig selv sidde nede hos kaninerne under sessionerne. Nogen gange er det fint med 1×1 meter, andre gange må der mere til.
Forsøg på bonding hvor hver kanin kan se hinanden gennem et hegn er som udgangspunkt en dårlig ide. Det kan virke for nogen, men frarådes, da der kan opstå en hvis form for stress på hver side af hegnet, når man kan se og lugte hinanden, men ikke kan komme til at agere overfor hinanden.

Basebyt er også en dårlig ide. De vil markere i hinandens baser og duften af den fremmede kan stresse meget og skabe unødig aggression overfor den kanin, man kan lugte men ikke finde, og dette vil trækkes med ind i basen under bondingseancen.

Der skal bondes hver dag – start i det små med 10 min, hellere stop for tidligt – mens legen stadig er god.

 

Din funktion under bondingen

 • Vær tilstede fysisk og mentalt
 • Hold et vågent øje med kaninernes adfærd
 • Nus og berolig kaninerne og tal med dæmpet stemme
 • Afspil evt. relaxing bunny musik på youtube, imens der bondes
 • Er du stresset eller irritabel – så spring bondingen over. Kaniner så følsomme overfor vores sindsstemning, at de mærker, hvis vi ikke rigtig er i hopla.
 • Hav tisset af inden. Du kan IKKE lade kaninerne være alene på nuværende tidspunkt.

 

Andre Råd

 • Petremedy spray bruges som beroligende duftstof
 • “Tvangsnusning” kan stimulere til positiv adfærd
 • Bonding kan være en større udfordring om foråret – da kaninerne – på trods af neutralisation – alligevel kan blive lidt forårskulrede

 

Se på kaninernes adfærd undervejs

 • Det tydelige kropssprog, knurren, stampen, “på vagt” adfærd, udfald. En kanin, der reagerer med den slags kropssprog, skal beroliges.
 • Det mindre tydelige kropssprog: snude mod snude – kan være en duel – hvor den ene venter på, at den anden gør det første udfald, berolig med nus
 • Bonding-sessionerne skal ikke tage mere end 10-15 minutter og afhænger af kaninerne. Er der gensidig kys og nus blandt kaninerne (pas dog på, det ikke er en duel) kan man godt trække den til 30 minutter. Det er dog bedre at stoppe lidt for tidligt, mens det endnu går godt, end at trække tiden for længe, og de blev trætte og uvenner.
 • Den kanin der nusser, er den underdanige.
 • Løftet hale viser, at kaninen er temmelig irriteret.
 • Egen soignering kan være selv-beroligende adfærd, kaninen er bange og utryg over situationen. Men sidder kaninen med ryggen til og soignerer sig kan det være fordi man er meget selvsikker, men det kan også betyde, at kaninen syntes situationen er lige lidt for meget.
 • “Humping” er ok, hvis det forgår den rigtige vej. Hvis man humper i hovedet er der en risiko for bid i kønsorganerne. Begge skal også være enige om, at det er ok.
 • “Bunny tomato” / cirklen omkring hinanden: Afbryd det – det ender næsten altid i slåskamp.
 • Jagt og løb fører til slåskamp (det bør ikke kunne forekomme, hvis bonding-basen er lille nok).

 

Hvornår er det ok at opgive at bonde to kaniner?

Hvis der opstår ændret adfærd, når kaninerne er hjemme i egen base igen (f.eks. indadvendthed eller andre stresstegn).
Hvis de konsekvent slås, hver gang de er sammen, selv om man afbryder og beroliger/nusser.

FASE 1

Kaninerne placeres samtidig i basen, så vidt overhovedet muligt. Det kan være nødvendigt med en hjælper her. Der skal ikke være andet end et tæppe, så kaninerne ikke glider i basen. Du skal selv være i basen – klar til at afbryde og nusse og berolige. Det er den kanin, der udviser den negative adfærd, der har behovet for at skulle stresses ned med nus og beroligende snak.

Hvor længe fase 1 varer er forskelligt – det kan tage fra få dage til en uge.

Når man over flere sessioner ikke længere har behov for at afbryde eller berolige og nusse, kan man gå videre til Fase 2.

FASE 2

Tiden øges gradvist fra dag til dag – men kun så længe der ikke kommer negativ eller afvisende adfærd. Når en kanin f.eks begynder at grave i et hjørne, har den fået nok.

Der kan være forskel fra dag til dag, hvor lang tid man kan bonde.

Når man er over 45 minutter er det vigtigt, at der er en neutral vandskål, så de kan drikke.

Når man over mange bonding-sessioner ikke har haft behov for at afbryde og berolige er det tid til at sætte sig uden for hegnet.

Introduktion af godbidder og snacks

Går det godt over flere sessioner, er det tid til at begynde introduktion af små snacks og godbidder, men husk:

Når der intruduceres nye “ting” i basen – skal man selv tilbage i bonding-basen og være klar til afbryde, berolige og nusse.

Når det går godt med lidt snacks kan små hø-bunker introduceres.

Bonding-basen udvides

Når kaninerne kan hoppe forbi hinanden uden, at der opstår en “situation” med anspændt kropssprog og negativ adfærd, og de kan spise hø sammen, kan man udvide området (bonde-basen).
Man behøver ikke at fjern hø-bunker, men lad dem være samme sted for genkendelighedens skyld, så det bare er bonding-basen, der er blevet f.eks. 50 cm længere.

Så kan man starte på fællesspisning. Start småt – måske bare 10 Burgess/foderpiller. Det skal foregå roligt og afslappet, og ingen må “vogte” over maden – begge skal afslappet have ret til at spise.

Fælles neutralt toilet introduceres.

Hø-hus osv osv introduceres – efterhånden som området bliver større.

Nu er det tid til at kaninerne skal være alene

Lad kaninerne være alene i kortere tid, f.eks mens man henter kaffe (ikke mens man handler). Du skal stadig være så tæt på, at du kan afbryde negativ adfærd og se det allerede inden det optræder.

FASE 3

Kaninerne kan nu være sammen uden menneskelig indblanding i en time – uden at der opstår negativ adfærd overfor hø, toilet, vandskål, snack mv.

Man kan nu begynde at introducere ikke neutrale ting (altså “egne” ting, der tilhører den ene eller den anden kanin.

Start f.eks med toiletterne, men placer dem tæt (20 cm) på hinanden. Placeres de for langt væk – vil de naturligt søge den andens toilet, og der kan opstå en træls situation.
Og igen – så snart der introduceres nye ikke-neutrale ting, skal bonder tilbage i basen og overvære seancen.

FASE 4

Når kaninerne kan gå sammen i mange timer, delvist uden opsyn, på et stort område, er det tid til at planlægge sammenflytningen nøje.
Fredag er en god dag – så har man hele weekenden til at holde øje.
Den første nat skal de være i bonding-basen/området.

Luk ikke op for hele huset med det samme, men nøjes med en del af stuen f.eks. og luk så mere og mere op.

Skal de flytte sammen i den ene kanins base, gøres denne grundigt rent, flyt på tingene, byt det oprindelige kanins toilet ud med den nye kanins toilet, og hav den oprindelige kanins toilet stående et andet sted, hav begge kaniners ting i basen. Den første nat foregår dog mest sikkert og bedst i bonding området.

Den første nat

Sov gerne sammen med kaninerne første nat, og sid sammen med kaninerne om morgenen. Kør dine sædvanlige morgenrutiner. Forhåbentlig er natten gået super godt uden konflikter eller optræk hertil.

Er der ballade om natten, afbrydes balladen, og de kommer i seng i hver sin base. Og man prøver så igen ugen efter, men går et par skridt tilbage i bondingen i dagene optil.

At bonde en trio eller flere

Dette er et helt tema for sig selv.
Men tænk over om det er dit eller kaninernes behov?
Det kan være svært at være kanin nr. 3 i et forhold med et godt fast-tømret par.
Start med at bonde den dominerende part i forholdet med den nye. Når de 2 har accepteret hinanden, kan den sidste kanin komme med i bondingen.

God fornøjelse med Bondingen.

Kontakt Dyrlægehuset Kolding i dag

Vi står altid klar til at tage hjertevarmt imod dig og dit kæledyr i trygge og rolige omgivelser på vores dyreklinik.

Kontakt os

Hold dig opdateret

Hold dig opdateret