Forstørret prostata hos hanhunde

I daglig tale kaldes prostata også for blærehalskirtel. Prostata sidder omkring hanhundens urinrør og dens funktion er, at danne en del af sædvæsken.
Det skønnes at 50-80% at alle intakte hanhunde (hanhunde der ikke er kastrerede) har en forstørret prostata. Fra voksne mænd kender vi problematikken med, at man kan have problemer med at tisse, hos hunde giver problemet lidt andre symptomer.

Symptomer:

– Hyppig blærebetændelse.
– Blod i urinen.
– Besvær med at rejse sig, som hos ældre hunde ofte forveksles med gigt.
– Problemer med at komme af med afføringen.
   Hunden er urolig og forpint, når den skal af med noget.

Den forstørrede prostata giver oftest først problemer, når sygdommen er langt fremskreden. Opdages sygdommen i tide, vil man kunne sætte ind med behandling inden der dannes cyster og betændelse, og derved hindre et yderligere ubehageligt forløb for hunden. For ejer betyder et tidligt fund af en forstørret prostata, at behandlingen vil være billigere, og hundens livskvalitet forbedres betydeligt.

Hvordan finder vi ud af om din hund har forstørret prostata uden at have symptomer?

Heldigvis er det muligt at screene ældre hanhunde for forstørret prostata, inden der er mere tydelige symptomer. Ved hundens årlige sundhedsundersøgelse kan dyrlægen enten mærke på hunden om prostata føles forstørret og/eller tage en blodprøve. Blodprøven analyseres for om den indeholder et bestemt enzym, der kun er til stede ved forstørret prostata. Endelig kan man scanne hunden, for at se om prostata er forstørret og hvor meget. Om det er den ene eller den anden form for screening der vælges, afhænger af den enkelte hund, dens alder og livssituation.

Hvad så hvis din hund har en forstørret prostata

Resultatet af screeningen afgør om der skal laves yderligere undersøgelser eller om der skal sættes i gang med behandling. Er prostata 1,5 – 2,5 gange større end normalt anbefales behandling. Behandlingen kan være en 7 dages tabletbehandling, kemisk eller kirurgisk kastration. Tabletbehandlingen bevarer hanhundens sædkvalitet, og kan bruges hvis hanhunden bruges i avl.

Hvad med fremtiden

En forstørret prostata der opdages og behandles i tide, giver sjældent varige problemer hos din hund. Derfor er det en god ide at screene alle midaldrende hanhunde.

Kontakt os endelig hvis du har spørgsmål.

Kontakt Dyrlægehuset Kolding i dag

Vi står altid klar til at tage hjertevarmt imod dig og dit kæledyr i trygge og rolige omgivelser på vores dyreklinik.

Kontakt os

Hold dig opdateret

Hold dig opdateret