CBCT Scanner

Tænder i 3D med CBCT

CBCT – hvad-for-noget?

Vi har fået nyt udstyr… En CBCT scanner. Og det er altså ikke fordi, vi er udstyrsfreaks! Men fordi billeddiagnostik på kanintænder og -kranier på almindeligt tandrøntgen ikke altid er nok.

Denne nye teknologi gør det muligt at tage 720 røntgenbilleder af din kanins kranie og tænder på 27 sekunder! Alle disse billeder samles i software, som gør det muligt at se kranie og tænder i en 3D model, men endnu vigtigere er, at vi nu går i detaljer med tænder og knoglestrukturer ”lag for lag”. Vi har altså en meget bedre mulighed for at stille den rigtig diagnose og opdage sygdomme i de tidlige stadier. Af samme årsag tager vi fremover ikke almindeligt gammeldags tandrøntgen af jeres kaniner, men anvender CBCT i stedet.

CBCT scanneren anvendes dermed som et led i din kanins tandundersøgelse og foregår i bedøvelse. Skulle der være behov for tandslib eller anden tandoperation, vil det i langt de fleste tilfælde udføres i den samme bedøvelse.

Herunder kan I se et eksempel på fund på CBCT-undersøgelsen. Den pågældende kanin havde ingen tegn på tandproblemer ud over en meget lille skævhed på fortændernes tyggeflade opdaget til det halvårlige sundhedseftersyn. Appetit, afføring og humør var helt normalt hjemme, så kaninens ejer havde ingen mistanke, men undersøgelsen viste til stor overraskelse desværre slemme problemer med tandbylder.

Vi bruger primært CBCT scanneren til at undersøge forskellige tandproblemer. Med denne teknologi kan vi lave detaljerede tredimensionale billeder af tænder, knogler, hvilket gør det muligt for os at identificere problemer, der måske ikke er synlige i en traditionel røntgenundersøgelse. Dette kan omfatte alt fra dybe huller, rodbetændelse og knogletab.

Men vores brug af CBCT scanneren strækker sig ud over tandpleje. Vi har også stor gavn af denne avancerede teknologi til at undersøge sygdomme i mellemøret, kæbeled og næsehule.

Og hey – den er ikke kun til kaniner, men anvendes også – ud over hund og kat – i stor stil til marsvin, chinchilla og andre små kæledyr.

Kontakt os i dag

Vi står altid klar til at tage hjertevarmt imod dig og dit kæledyr i trygge og rolige omgivelser på vores dyreklinik.

Kontakt os

Hold dig opdateret

Hold dig opdateret

Forstørret prostata hos hanhunde

I daglig tale kaldes prostata også for blærehalskirtel. Prostata sidder omkring hanhundens urinrør og dens funktion er, at danne en del af sædvæsken.
Det skønnes at 50-80% at alle intakte hanhunde (hanhunde der ikke er kastrerede) har en forstørret prostata. Fra voksne mænd kender vi problematikken med, at man kan have problemer med at tisse, hos hunde giver problemet lidt andre symptomer.

Symptomer:

– Hyppig blærebetændelse.
– Blod i urinen.
– Besvær med at rejse sig, som hos ældre hunde ofte forveksles med gigt.
– Problemer med at komme af med afføringen.
   Hunden er urolig og forpint, når den skal af med noget.

Den forstørrede prostata giver oftest først problemer, når sygdommen er langt fremskreden. Opdages sygdommen i tide, vil man kunne sætte ind med behandling inden der dannes cyster og betændelse, og derved hindre et yderligere ubehageligt forløb for hunden. For ejer betyder et tidligt fund af en forstørret prostata, at behandlingen vil være billigere, og hundens livskvalitet forbedres betydeligt.

Hvordan finder vi ud af om din hund har forstørret prostata uden at have symptomer?

Heldigvis er det muligt at screene ældre hanhunde for forstørret prostata, inden der er mere tydelige symptomer. Ved hundens årlige sundhedsundersøgelse kan dyrlægen enten mærke på hunden om prostata føles forstørret og/eller tage en blodprøve. Blodprøven analyseres for om den indeholder et bestemt enzym, der kun er til stede ved forstørret prostata. Endelig kan man scanne hunden, for at se om prostata er forstørret og hvor meget. Om det er den ene eller den anden form for screening der vælges, afhænger af den enkelte hund, dens alder og livssituation.

Hvad så hvis din hund har en forstørret prostata

Resultatet af screeningen afgør om der skal laves yderligere undersøgelser eller om der skal sættes i gang med behandling. Er prostata 1,5 – 2,5 gange større end normalt anbefales behandling. Behandlingen kan være en 7 dages tabletbehandling, kemisk eller kirurgisk kastration. Tabletbehandlingen bevarer hanhundens sædkvalitet, og kan bruges hvis hanhunden bruges i avl.

Hvad med fremtiden

En forstørret prostata der opdages og behandles i tide, giver sjældent varige problemer hos din hund. Derfor er det en god ide at screene alle midaldrende hanhunde.

Kontakt os endelig hvis du har spørgsmål.

Kontakt os i dag

Vi står altid klar til at tage hjertevarmt imod dig og dit kæledyr i trygge og rolige omgivelser på vores dyreklinik.

Kontakt os

Hold dig opdateret

Hold dig opdateret
EU-forordning

Ny EU-forordning om medicin til dyr

Hvad betyder den for dig som ejer af et kæledyr?

Den 28. januar 2022 trådte en ny EU-forordning i kraft.
Helt overordnet har den nye EU-forordning (loven) som formål at ensrette brugen af medicin til dyr i hele EU. Dette for primært at mindske udbredelsen af antibiotikaresistens.
Denne ensretning gælder dog ikke kun antibiotika, men også anden medicin, givet og ordineret af dyrlæger. Og derfor vil forordningen også få betydning for dig som ejer af et kæledyr, og for os dyrlæger i vores mulighed for at behandle og hjælpe syge kæledyr, som vi plejer.
Vi vil i dette nyhedsbrev prøve at give et overblik over konsekvenserne af den nye EU-forordning.

Betydningen for dig og dit kæledyr:

  • Alle recepter udskrevet før 28. januar 2022 er ugyldige, da de ikke lever op til de nye krav om information om dyrets alder, og det aktive stof i den udskrevne medicin. Det betyder, at du skal have en ny recept. For at vi kan udskrive en ny recept, skal vi i henhold til den nye forordning se jeres dyr til en konsultation.
  • Recepter på antibiotika, til behandling af infektioner, er kun gyldige i 5 dage.
  • Alle recepter på medicin, der er fremstillet til brug for mennesker, er nu ugyldige.

 

Har du en ugyldig recept?

Vi vil gerne forsøge at hjælpe alle, der kommer i klemme i denne situation. For at vi administrativt kan håndtere det, beder vi dig om følgende:

  • Du skal kontakte os via mail – skriv RECEPT i emnefelt og tilføj HASTER, hvis det er en recept, du skal bruge indenfor den første uge
  • Vedhæft et foto af recepten – eller skriv tydeligt navn, adresse, dyrets navn, hvilken medicin det drejer sig om
  • Skriv også kontakt telefonnummer

Vi vil forsøge at ekspedere alle henvendelser, med så få gener som muligt. Men der kan være medicin, som vi ikke længere kan udskrive. Og der vil være tilfælde, hvor vi er nødt til at se dyret til en fornyet undersøgelse, for lovligt at kunne udskrive en ny recept. Ovenstående gælder kun recepter, som Dyrlægehuset Kolding har udskrevet og kun frem til udgangen af februar.
Herefter vil vi anse alle henvendelser om recepter, som en standard fornyelse.

 

Vores muligheder for at lave individuelt tilpassede behandlinger indskrænkes væsentligt.

  • Muligheden for at bruge humane medicinske præparater indskrænkes
  • Varigheden af en behandling bestemmes ikke længere af dyrlægen, men af produktets godkendelse. Dette betyder bl.a. at vi ved behov for forlængelse af en behandling SKAL se dyret til en ny undersøgelse

 

Kaninerne rammes særligt hårdt

Jer der ejer en kælekanin bliver hårdere ramt end hunde/katte/marsvin etc. Det skyldes, at kaniner i EU pr. definition er kategoriseret som produktionsdyr på linje med køer og svin. Heste er i samme kategori men kan ”udtages fra konsum” – dette betyder i praksis, at den enkelte hest kan få ”papir på”, at den ikke skal spises. Denne mulighed er der ikke for kaniner. Dette er jo helt malplaceret i Danmark da de allerfleste kaniner har et skønt kanin-liv som højt elskede kælekaniner.
Det betyder hvis du skal kunne give din kanin medicin hjemme, skal du have et ”Medicin-håndterings-kursus”. Vi har pligt til at spørge dig, om du har sådan et kursus, når vi udskriver medicin til din kanin. Dette noteres i journalen. Så du behøver kun at blive spurgt en gang.
– Du vil få udleveret en seddel med information om det pågældendes medicins tilbageholdelsestid. Dvs. hvor lang tid der går fra medicinen er givet, til dyret må spises. Vi ved, at dette vil virke enormt provokerende for mange med kaniner, og det forstår vi godt…

Medicinhåndterings-kursus for kaninejere

Vi er ved at undersøge, om der er mulighed for at lave et ”Medicin-håndterings-kursus” her på klinikken. I så fald skriver vi det ud i et nyhedsbrev.

 

Den nye EU-forordning kan virke som urimelig rigid. Vi kan godt forstå, at dette kan skabe stor bekymring og frustration for jer som dyreejere. Det gør det i hvert fald for os som klinik. Landets dyrlæger arbejder sammen med Den Danske Dyrlægeforening, Fødevarestyrelsen og Lægemiddelstyrelsen på at få lydhørhed overfor de problemer, forordningen lige nu giver os. Men indtil videre er der ikke anden mulighed, end at følge lovgivningen. Vi håber på din forståelse som dyreejer.

Vi vil gøre alt hvad vi kan, så I fortsat kan få den bedste og sikreste behandling af jeres kæledyr

Med venlig hilsen
Dyrlægerne på Dyrlægehuset Kolding
Lizette, Margaretha, Mette, Louise og Camilla

Kontakt os i dag

Vi står altid klar til at tage hjertevarmt imod dig og dit kæledyr i trygge og rolige omgivelser på vores dyreklinik.

Kontakt os

Hold dig opdateret

Hold dig opdateret

Dyrlægens guide til hvalpekøb

Som helt ny hundeejer kan det være svært at gennemskue, hvad man egentlig skal se efter, når man er ude at besøge sit kommende familiemedlem. Derfor har vi lavet denne lille guide med anbefalinger til dig, som går med planer om at få en hvalp. God fornøjelse med hvalpekøbet.

  1. Find den rigtige race – eller blanding
    Man bliver så nemt forelsket i et bestemt udseende, men det er ikke nødvendigvis racen med det mest tiltalende udseende, der vil være det bedste match.
    Der kan være krav til pelspleje, man skal kunne imødekomme. Behov for megen aktivitet – eller det omvendte. Nogle racer er disponerede for bestemte sygdomme eller andre fysiske skavanker, der kan kræve hyppige besøg hos dyrlægen. Mange mindre hunderacer har stor tendens til parodentose, hvorfor de bør have børstet tænder dagligt.
    Nogle hunde trives bedst med selskab hele tiden, andre er lidt mere reserverede. Skal hunden bo sammen med andre dyr? Nogle racer har en jagtlyst, der kan gøre det voldsomt stressende at bo med kat eller kanin. Forhør dig hos race-klubberne, besøg en hundeudstilling, hør forskellige opdrættere om både de fordele og udfordringer, der kan være i forhold til den race, du har kig på.
    Vælger du en blandingshund så tjek op på temperamentet og egenskaberne hos de racer, hvalpen er blandet af. Her kan det dog være lidt mere uigennemskueligt, hvad man ender med at få.
  2.  Stamtavle eller ej? Racehund eller blanding?
    Hvis man er typen, der kunne finde på at blive bidt af hundeudstillinger og konkurrencer i hundetræning på højt plan, er en stamtavle at foretrække, da stamtavle kan være et krav for at man kan stille op til konkurrencer.

    For at hvalpene kan få en stamtavle, kan der være visse sundhedsmæssige krav, forældrehundene skal leve op til, for at få lov til at få hvalpe. Nogle racer er underlagt et hav af undersøgelser og genetiske tests, der skal frikende dem for forskellige sygdomme. Det giver en tryghed i forhold til sundheden. Men der er ingen garantier.
    Måske har du hørt, at blandingshunde er sundere end racehunde. Det findes der intet bevis for. Sygdomme kan ramme alle hunde uanset race og stamtavle. En blandingsrace kan være billigere at købe end en hund med stamtavle, men behøver ikke at være billigere i løbet af hele hundens levetid. Så stamtavle eller ej alle hunde kan være fantastiske på hver deres måde.

  3. Valg af opdrætter
    Nu har du fundet ud af, hvilken ”race” du vil købe. Så er det bare ud at besøge opdrættere. Find gerne et par stykker. Det er vigtigt, at man stoler på sin opdrætter. Og en god kemi er altid et godt udgangspunkt. Bed altid om muligheden for at se forældrene til hvalpen. Forældrene skal være tillidsfulde og imødekommende og virke sunde og raske. En opdrætter, der lader sin hvalpe vokse op inde i huset sammen med familien, er klart at foretrække. Stue/køkkenopdræt (som man kalder det) giver en lidt mere robust hvalp, da den oplever alle de lyde og synsindtryk, der er i en normal hverdag hos en familie. Køb aldrig en hvalp fra bagagerummet af en bil, men sørg for at se hvalpen i de omgivelser, den er vokset op under.
  4.  Han eller tæve
    Nu har du fundet en god opdrætter og skal nu til at vælge hvalp. Skal det være en han eller en tæve? Nogle har et helt klart billede af, at de ønsker sig det ene eller det andet køn, og begge køn har fordele og ulemper.

    De fleste tæver kommer i løbetid 2 gange om året. Hanhunde er i ”løbetid” hele året, er man klar på at takle det? Nogle racer har en større tendens til at være ”bestemte” overfor andre hunde af samme køn. Så det er svært at sammenligne f.eks. to hanhunde af hver sin race. Tæver er ikke nødvendigvis mere blide og medgørlige end hanner, og hanhunde har ikke nødvendigvis en øget tendens til f.eks. at urinmarkere og være bestemte over for andre hunde end tæver. Det eneste man generelt kan sige om det ene køn kontra det andet – er at hanner ofte er større end tæver. Dette er et mindre problem ved en lille hund, men kan faktisk godt betyde en del hos de større racer. At tage opdrætter med på råd kan være en god ide – da de seriøse opdrættere kender deres race og kan hjælpe med valget.

  5. Hvalpens sundhed
    Når du besøger opdrætter, har du selv mulighed for at kigge efter forskellige ting, der kan få betydning for din kommende hvalps sundhed.
    – Hvalpe skal være tillidsfulde og nysgerrige. En hvalp der gemmer sig vil have en stor risiko for at blive en nervøs hund. En hvalp der ikke er opmærksom, fordi den er træt og måske lige har leget eller spist er selvfølgelig helt normal – så besøg gerne kuldet flere gange.
    – En hvalp skal helst have en pæn ren pels, klare øjne og ingen tegn på dårlig mave (afføring i pelsen). Vær opmærksom på om der evt. er andre hvalpe i kuldet, der viser tegn på diarre.
    – Kig på tænderne. De fleste racer har saksebid, hvor de øverste fortænder går en anelse ned over de nederste. De nederste hjørnetænder sidder foran de øverste hjørnetænder, når hvalpen har lukket mund og må ikke bide op i ganen eller gummen. Der er racer, som har underbid – f.eks. boxer, mops, fransk bulldog osv., her gør dette sig selvfølgelig ikke gældende. Det ses af og til at 8 ugers hvalpe slet ikke har fået deres mælketænder endnu. Dette kan give problemer på sigt.
    – Se på navlestedet på maven af hvalpen. Er der en lille bule, har hvalpen et navlebrok. De fleste små navlebrok giver ikke anledning til bekymring, men et større kan ende med at kræve en operation.
    – Er din kommende hund af en race med meget kort snude (brachycephal) som f.eks. Fransk Bulldog, Mops, Lhasa Apso osv., skal du vide, at den korte snude kan give udfordringer med vejrtrækningen. Er det muligt, så vælg den hvalp med den længste snude. Se også på næseborene, disse skal være store og åbne. Spørg evt. om hvalpens forældre har haft behov for operation af luftvejene.
  6. Er papirerne i orden?
    Det er lovpligtigt at alle hunde skal registreres og chipmærkes inden de er 8 uger gamle. Når du overtager hvalpen ved opdrætter, skal den være chipmærket, og der skal medfølge en registreringsattest. Hvalpen skal helst være sundhedstjekket og have fået sin første vaccination, mens den er ved opdrætter. Dette er oftest noteret i en sundhedsbog, som udleveres sammen med hvalpen. Kig i sundhedsbogen om der er bemærkninger til hvalpens helbred. Vi anbefaler, at der laves en købskontrakt, hvor i der står skrevet evt. betingelser for hvalpekøbet os.
  7. Forsikring
    I Danmark er det lovpligtigt, at ens hund er ansvarsforsikret, inden den er 12 uger gammel. Som tillæg til ansvarsforsikringen er det fornuftigt at tegne en sygeforsikring også. En sygeforsikring dækker undersøgelser og behandlinger i forbindelse med de fleste sygdomme, og hvis din hund kommer til skade.
  8. Før du køber hvalp konsultation
    Vi tilbyder en ”Før du køber hvalp konsultation”, hvor vi kan rådgive mere om ovenstående og andre spørgsmål, inden du beslutter dig for det lille nye familiemedlem.

Kontakt os i dag

Vi står altid klar til at tage hjertevarmt imod dig og dit kæledyr i trygge og rolige omgivelser på vores dyreklinik.

Kontakt os

Hold dig opdateret

Hold dig opdateret

Watertail hos hunde

Sol, sommer og varme indbyder til en svømmetur, og rigtig mange hunde elsker at bade og svømme. Har du en ivrig svømmer, har du måske oplevet, at halen hænger når svømme-dagen er omme.

Fænomenet hedder watertail, drophale eller svømmehale og skyldes en kraftig overbelastning af halens muskler og sener. Halen bruges på en uvant måde når hunden svømmer og bliver derved overbelastet.

 

Symptomer

Halen hænger slapt ned, bruges så godt som ikke og hunden er meget øm ved især haleroden. Den kan virke rigtig tris og nedstemt og vil måske slet ikke sætte sig ned.

 

Behandling af watertail

En helt almindelig vandhale er som sådan ufarlig og behandles med ro og smertestillende. En hængende hale kan dog være et symptom på andre lidelser (brud på halen, nervesygdomme etc.) derfor er det vigtigt at du kontakter din dyrlæge hvis du ser din hund er trist med hængende hale.

 

Særlig risiko for vandhale

Alle hunde der svømmer meget er i risiko, men den hængende hale ses oftest hos labrador retriever, golden retriever og andre racer der elsker at svømme.

 

Forebyggelse

Har man en hund der elsker at bade og svømme så start langsomt ud. Halens muskulatur skal trænes op til, at kunne klare den store pludselige belastning en svømmetur kan være. Er vejret til den kølige side, er det en god ide at sørge for, at holde hunden varm med et dækken eller lignende, til den er tør.

 

Kontakt os i dag

Vi står altid klar til at tage hjertevarmt imod dig og dit kæledyr i trygge og rolige omgivelser på vores dyreklinik.

Kontakt os

Hold dig opdateret

Hold dig opdateret

Infektion med Parvovirus hos hund

En infektion med parvovirus er en alvorlig og livstruende sygdom, som giver din hund voldsom og blodig opkastning og diarre. Din hund vil blive meget nedstemt og trist og have høj feber. Hos Dyrlægehuset Kolding får alle vore hunde-patienter tilbudt vaccination mod Parvovirusinfektion.

Hunden skal basis vaccineres flere gange for at være dækket, og efter basisvaccinationen er vaccinen holdbar i 3 år ad gangen. Genvaccination sker ved blot en enkelt vaccination hvert 3. år. Parvovirus er heldigvis ikke så almindelig i Danmark, men der sker af og til udbrud, og da virussen er yderst smitsom og livstruende tages et udbrud altid meget alvorligt.

Virussen smitter gennem afføring, og hunden smitter allerede inden den får symptomer og i op til 14 dage efter. Da virussen er særdeles modstandsdygtig, kan den ”overleve” længe i omgivelserne og kan smitte via vores tøj og sko. Den bedste beskyttelse er vaccination – uanset om hunden er ung eller gammel.

Diagnosen
For at være sikker på at hunden har en parvovirusinfektion analyseres en afføringsprøve. Men ved mistanke behandles hunden straks, som havde den parvovirus, både for ikke at udsætte andre hunde for smitte, men også for at give hunden de bedste chancer for at overleve.

Behandling
Er din hund syg af parvovirus, vil den være indlagt til støttende behandling, dvs. at den bl.a. får væske via drop. En virusinfektion kan ikke behandles med antibiotika. Den syge hund skal isoleres fra andre hunde, så smitten ikke spredes yderligere.

Forebyggelse
Den bedste forebyggelse er vaccination livet igennem. Alternativt kan der udføres en titer-test, der kan undersøge hundens blod for antistoffer mod virussen. Er antistofniveauet for lavt, vaccineres hunden igen. Det kan dog være svært at vide, hvilket niveau af antistoffer, der er højt nok for den enkelte hund.
Spørg os endelig hvis du er i tvivl om din hund er vaccineret mod parvovirus.

Kontakt os i dag

Vi står altid klar til at tage hjertevarmt imod dig og dit kæledyr i trygge og rolige omgivelser på vores dyreklinik.

Kontakt os

Hold dig opdateret

Hold dig opdateret

Sådan beskytter du din hund mod kulde

Frostvejr kan give forfrysninger med varige skader, problemer med maven og i værste fald forgiftning.
Selv om vi i Danmark ikke er så vant til, at det er rigtig vinter med masser af frost og sne, sker det af og til at vejrguderne spiller os et pus, og det bliver rigtig koldt.

Når temperaturen når under 0 grader er det vigtigt at beskytte sin hund mod kulden og salt fra veje og fortove.

Der kan være stor forskel på, hvor gode vores hunde er til at klare frost og kulde, men en tommelfingerregel er, at jo mindre hunden er – jo dårligere er den til at holde sig varm. Det samme gælder pelsen – jo mindre/kortere/tyndere pelsen er, jo dårligere er den til at holde hunden varm. Men selv en langhåret hund kan fryse, hvis hunden ikke også har en kraftig underuld.

Det vigtigste er, at du ser på din hunds adfærd. Vægrer den sig ved at gå ud, når temperaturen falder, kan det være fordi, den fryser. Ryster hunden og tripper når I står stille, er også et tegn på at det er for koldt.

Udover det umiddelbare ubehag der er ved at fryse, kan streng frost give skader på ører, poter og halespidser. I værste fald kan vævet dø og derved give varige mén.

Lokal guldbehandling hos hund og kat – øget livskvalitet | Dyrlægehuset Kolding

Frostvejr og maveproblemer

Nogle hunde er så vilde med sneen, at de spiser den. Hvis din hund spiser sne i større mængder, kan det give den maveproblemer, som endda kan være ret alvorlige.

Et varmt og vindtæt dækken kan gøre den kolde tid nemmere og mere behagelig for din hund.

 

Salt og forgiftning

Salt på veje og fortov kan også give problemer. Salt kan udtørre og irritere poterne, og det kan svide i små sår og rifter i trædepuderne. Smører du hundens poter med potevoks beskytter du trædepuderne mod den udtørrende salt og i en vis grad også mod sne og is, der sætter sig fast.

Mange hunde vil rigtig gerne slikke poter, når de har været ude i koldt vejr/på de saltede fortove. Salt i små mængder skader ikke, men større mængder kan give ”forgiftning”, særligt hos hunde med nyre/lever-problemer eller problemer med hjertet. Desuden kan større mængder salt irritere slimhinden i mave/tarmsystemet så meget, at hunden kaster op eller får diarré. Du undgår at din hund får dårlig mave pga. salt, hvis du skyller og tørrer dens poter straks I kommer hjem fra gåturen.

Der findes ”vej-strøelse”, der ikke har den samme pote-irriterende effekt som alm. vejsalt, dette kaldes ofte ”hunde-venligt”. Det er dog stadig ikke noget hunden har godt af at slikke i sig.

 

Hvis du følger disse råd er du godt påvej til en sikker vinter for din hund

  • Små hunde og hunde med dårligt isolerende pels skal have et varmende og evt. vindtæt dækken på om vinteren
  • Undgå de saltede fortove og veje og tør hundens poter af, når i kommer hjem fra gåturen
  • Undgå at din hund slikker poter, når I kommer hjem
  • Smør din hunds poter med potevoks
  • Stå ikke stille på gåturen
  • Skal din hund vente i bilen så sørg for et tæppe og en varm frakke

 

Kontakt os i dag

Vi står altid klar til at tage hjertevarmt imod dig og dit kæledyr i trygge og rolige omgivelser på vores dyreklinik.

Kontakt os

Hold dig opdateret

Hold dig opdateret
Gode råd til din hvalps tænder [Guide 2021] | Dyrlægehuset Kolding

Gode råd om din hvalps tænder

Der er nok at holde styr på når man får hundehvalp, uanset om man har prøvet det før. Hvalpe har munden fuld af sylespidse hvalpetænder – faktisk hele 28 stk.
Og det kan godt betale sig at give opmærksomhed til hvalpens tænder og mund.

Du skal holdes øje med om hvalpen har et korrekt bid. Dvs. at hvalpen hverken har overbid eller underbid. Et korrekt bid betyder, at fortænderne i overmunden kun lige når ud over fortænderne i undermunden. Der er dog nogle få racer for hvilke et lille underbid er normalt for racen. Enkelte hvalpe kan have det man kalder for ”base narrow” hjørnetænder eller forsnævrede hjørnetænder, hvor hjørnetænderne i underkæben “prikker” op i gane eller tandkød i overkæben. Dette er behandlingskrævende.

Når du kommer her til hvalpevaccination og sundhedseftersyn, undersøger vi også på hvalpens tænder, og ser om alt er som det skal være, eller om der er noget der skal undersøges nærmere.

Hvornår skifter hvalpe tænder?

Når hvalpen er omkring 4 måneder begynder den at skifte sine 28 mælketænder ud til ialt 42 blivende tænder. Det kan godt give lidt ubehagelig lugt fra munden – det er helt normalt.

Tandskifte sker for de fleste hunde helt uden problemer. Men hos nogen hvalpe ser vi at deres hvalpetænder ikke falder ud som de skal, og hvalpen får det man kalder tilbageholdte mælketænder. Dette kan få betydning for hvalpens tandstilling, da mælketanden optager pladsen for den blivende tand. Det øger også risikoen for tandkødsbetændelse og parodontose. Så snart du kan se, at den blivende tand er på vej frem – uden at mælketanden er væk, skal du kontakte os.

Det er en rigtig god ide at vænne din hund til, at du kan komme til dens mund. Og vil du virkelig hjælpe din hvalp til en god tandsundhed, så lær den at få børstet tænder 1 x dagligt (med en tandpasta UDEN fluor). Særligt for de mindre hunderacer er tandbørstning altafgørende i forhold til at bevare hundens tænder hele livet.

Du kan finde et program for træning af tandbørstning på vores hjemmeside.

 

Forebyg tandskader:

  • Hunde skal ikke lege med sten – de er årsag til mange tandskader.
  • Leg med pinde medfører hvert år alvorlige skader i munden og svælget på mange hunde. Vælg i stedet for at medbringe fornuftigt legetøj på gåturen og ved vandet. Der findes legetøj specielt designet til leg og træning i vand.
  • Knogler fra fjerkræ kan splintre og give skader.
  • Andre former for knogler skal gives med omtanke – det er den hyppigste årsag til knækkede kindtænder.
  • Vælg gerne en hård gummibold, f.eks. “KONG” som fås i forskellige størrelse og former.
  • Vær opmærksom på, at tennisbolde giver et stort slid på tænderne. Da sand og grus sider fast i dem, de virker som sandpapir, så disse anbefales ikke.

Gode råd til din hvalps tænder [Guide 2021] | Dyrlægehuset Kolding

Kontakt os i dag

Vi står altid klar til at tage hjertevarmt imod dig og dit kæledyr i trygge og rolige omgivelser på vores dyreklinik.

Kontakt os

Hold dig opdateret

Hold dig opdateret
Massage, fysioterapi og genoptræning af hund | Dyrlægehuset Kolding

Hundemassage – fysioterapi og genoptræning

Massage er en meget gammel form for behandling, og bliver heldigvis nu anvendt mere og mere til gavn for vores hunde. Hundemassage anvendes med god effekt indenfor rehabilitering af hunde med skader på kroppen, leddene og musklerne, men anvendes også med stor fordel forebyggende på mange brugs- og familiehunde. Ud over den umiddelbare effekt på hundens led og muskler, virker hundemassage også afslappende og derved stress-reducerende for hunden.

Veterinærsygeplejerske Lene Tornkjær har taget uddannelsen som dyrlægeeksamineret hunde- og katte-massør med fysioterapi og genoptræning som speciale.

Massage-fysio omfatter viden om hundens krop, herunder dens bevægelser og leddenes funktioner.
Alle massage-fysio-behandlinger og genoptræningplaner er individuelt tilpassede. Dvs. at det enkelte træningsprogram tilpasses den enkelte hunds fysik og jeres hverdag.

 

Alle hunde kan have gavn af hundemassage og fysioterapi

  • Hunde der har skader/overbelastninger og/eller er blevet opereret
  • Hunde med gigt, HD, AD, OCD
  • Hunde der ønskes holdt i fysisk god form, og hvor man vil forebygge skader
  • Stressede hunde, da massage virker afslappende
  • Regelmæssig massage kan derfor være med til at afhjælpe problemadfærd

 

Har din hund haft en skade?

Fokus på genoptræning er også vigtig for hunde. Har din hund været igennem en operation eller har haft en skade på muskler og led, er det vigtigt at fokusere på genoptræning så hurtigt som muligt. Ligesom hos mennesker, kan vi lave specifikke træningsprogrammer til hunde, der styrker bestemte muskler og/eller led.
Genoptræningen styrker musklerne og giver hunden en bedre stabilitet og balance. Massagen afspænder og afslapper de muskler, der måske er blevet overbelastede efter f.eks. en skade/halthed.

En spændt og overbelastet muskel kan ikke trænes blød og smidig. Den skal behandles inden den optimale træning kan foregå.

Kontakt os i dag

Vi står altid klar til at tage hjertevarmt imod dig og dit kæledyr i trygge og rolige omgivelser på vores dyreklinik.

Kontakt os

Hold dig opdateret

Hold dig opdateret
Kranio Sakral Terapi til hund: Reducér ubalancer | Dyrlægehuset Kolding

Kranio Sakral Terapi til hund – Afspændende og balancerende behandling

Mange hunde går til daglig rundt med ubalancer, spændinger og skævheder i kroppen. Det er ikke sikkert, at man bemærker det. Måske opdager man, at hunden med tiden engagerer sig mindre og mindre i aktiviteter den ellers holder af.

Dyrlægehuset Kolding tilbyder Kranio Sakral Terapi til hunde. Denne særlige behandlingsform kan hjælpe til at løsne og mindske spændinger og ubalancer i kroppen, som med tiden vil belaste centralnervesystemet og vævet overalt i kroppen.

Kranio betyder kranie, Sakral betyder korsben og Terapien er behandlingen. I daglig tale siger vi bare KST.
Behandlingen arbejder mod at løsne de spændinger og skævheder der er i kroppen, som belaster centralnervesystemet. Dvs. at kroppen hjælpes til at kunne hele sig selv.

På Dyrlægehuset Kolding er det Aut. Veterinærsygeplejerske Lene Tornkjær, som er uddannet KST behandler, der udfører behandlingen.
KST er en meget blid og behagelig form for behandling. Der arbejdes med blide tryk på hundens bindevæv, så der skabes mest mulig bevægelighed for hele kroppens system. KST virker derved også afstressende, muskelafspændende og smertelindrende.

 

Har din hund behov for Kranio Sakral Terapi?

Rigtig mange hunde kan have gavn af KST – særligt hunde, der er i behandling for fysiske lidelser.

  • Er hæmmet i sine bevægelser
  • Er stresset og hyperaktiv
  • Har uforklarlige ubalancer i mavetarm systemet
  • Har nedsat immunforsvar
  • Virker angst eller har andre adfærdsmæssige problemer

Hunden ses som en helhed, dvs at en bagbens halthed kan stamme fra problemer andre steder i kroppen. Da det er en meget blid behandlingsform kommer hundene hurtigt til at elske det.

Kontakt os i dag

Vi står altid klar til at tage hjertevarmt imod dig og dit kæledyr i trygge og rolige omgivelser på vores dyreklinik.

Kontakt os

Hold dig opdateret

Hold dig opdateret