Maddiker hos kaniner

Sommeren er højsæson for en rigtig smertefuld og potentielt dødbringende sygdom hos kaniner…

FLYSTRIKE/SPY/MYIASIS

Når det er varmt og fugtigt om sommeren, tiltrækkes spyfluer af lugten fra kaninernes toilet eller fra pøller der sider i pelsen. Er uheldet ude kan din kanin blive angrebet af spyfluer, der gerne vil lægge sine æg på og omkring kaninen. Når æggene klæges og bliver til larver, skal de spise og deres føde er kaninen.

Ja du læste rigtigt, spyfluens larver (maddiker) begynder at gnaske i kaninen. De kan sagtens kravle ind i endetarmen og begynde at spise kaninen indefra.

Situationen er meget farlig for kaninen, men kan heldigvis forebygges. Det kræver dog at du reagerer i tide.

I starten af angrebet mærker kaninen måske ikke så meget, da larvernes spyt kan indeholde et stof der virker smertestillende. Men efter et stykketid bliver tilstanden meget smertefuld, og kaninen vil gå i chok.

Det er vigtigt at du reagerer hurtigt. Så hold øje med om der er fluer i din kanins nærhed og reager med det samme hvis din kanin viser tegn på smerter, bliver stille og tilbagetrukken eller noget andet, der tyder på, at alt ikke er som det burde være.

Er der det mindste tegn på larver så søg dyrlæge med det samme. Dyrlægen kan fjerne larver og evt. behandle med parasit-middel, så larver og æg inden i kaninen dræbes. Derudover gives kaninen støttende behandling med væske og smertestillende. Det er helt afgørende hvor hurtigt et angreb med spyfluer opdages, og ofte er angrebet så omfattende at det er for sent at hjælpe kaninen.

 

Forebyggelse

Ja, du kan heldigvis forebygge at kaninen bliver angrebet.

Beskyt kaninen mod spyfluer, med fluenet i vinduerne eller lign.

Gør kaninens ”hjem og base” mindre tiltrækkende for spyfluer ved at holde det rent og frit for alt for mange pøller og alt for meget tis.

Tjek kaninens bagdel hver dag, gerne flere gange dagligt og fjern pøller der sidder i pelsen.

Særligt kaninens natafføring vil klistre, så hold øje med om den bliver spist.

Hold kaninen slank, en overvægtig kanin har svært ved at komme til sin rumpe og spise natafføringen og de klistrede pøller sidder nemmere fast i pelsen.

En ældre kanin kan få gigt og kan derved have svært ved at komme til sin bagdel og holde sig ren. Så har du en ældre kanin, du mistænker kan have gigt-smerter, så tøv ikke med at kontakte dyrlægen, så den kan få hjælp.

Er du det mindste i tvivl så kontakt dyrlægen. Det er helt afgørende for din kanins liv at den får meget hurtig hjælp.

Kontakt Dyrlægehuset Kolding i dag

Vi står altid klar til at tage hjertevarmt imod dig og dit kæledyr i trygge og rolige omgivelser på vores dyreklinik.

Kontakt os

Hold dig opdateret

Hold dig opdateret