Tandbørstning hos hund – Sådan børster du tænder på din hund

Hos Dyrlægehuset Kolding har vi fokus på din hunds tænder. Mange hunde lider af smertefulde tandproblemer, der kan forebygges med regelmæssig tandbørstning. Her får du en guide til tandbørstetilvænning af din hund.

Tandkødsbetændelse og parodontose regnes for den mest almindelige sygdom hos hunde. Derfor anbefaler vi, at du regelmæssigt børster tænder på din hund.

Tandbørstning kræver tilvænning. Det skal gerne blive en god og hyggelig vane, som hunden holder af. På den måde er det nemmest at få gennemført i hverdagen. Vi har udarbejdet en guide til tandbørstetilvænning hos din hund.

Hvert trin kan vare 1-3 uger alt afhængig af din hunds temperament

Trin 1

Hunden skal lære en ny og rar rutine at kende, derfor skal du helst træner samme sted hver dag. Små hunde kan med fordel tages op på et bord med et tæppe. Du løfter hundens læbe i 2-3 sekunder og giver straks herefter en meget lækker godbid til hunden. Det er vigtigt at godbidden er meget attraktiv, og at den ligger klar, så du kan give godbidden straks efter, du har sluppet læben.

I løbet af de første uger skal hunden gerne komme til at anse den nye rutine som noget positivt. Når dette er opnået, går I videre til trin 2.

Trin 2

Nu forlænger du tiden, du bruger på at løfte læben til 5, 10, 15 sekunder. Hvert skridt gentages et par dage. Herefter løfter du også læben i den anden side.

Hver træning afsluttes med straks at give hunden en lækker godbid.

Trin 3

Nu udvider du træningen ved at kører med en finger på tænder og tandkød – først i få sekunder, senere i 5, 10, 15 sekunder.

Hver træning afsluttes med straks at give hunden en lækker godbid.

Trin 4

Tilvænning til selve tandbørsten er et vigtigt skridt i træningen. Det er meget unaturligt for din hund at få en tandbørste i munden, så det er vigtigt at gå langsomt frem.

Vis hunden tandbørsten. Når hunden snuser til tandbørsten, gives straks en lækker godbid. Hvis hunden kan lide smagen af hundetandpasta, kan du også lade hunden slikke tandpasta af tandbørsten. Dette gentages nogle dage i træk.

Trin 5

Vis hunden tandbørsten. Løft læben og børst den ene hjørnetand i 2 sekunder og giv straks en lækker godbid. Dette gentages nogle dage i træk. Herefter udvider du træningen til 5, så 10, 15 sekunder, hvor du børster den udvendige flade af hjørnetænder og kindtænder, mens hunden har lukket mund.

Trin 6

Nu kan I børste de udvendige flader af tænderne i begge sider, mens hunden har lukket mund.

Næste skridt er hundens fortænder. Pas på ikke at røre hundens snude – det bryder de fleste hunde sig ikke om. Hver træning afsluttes med straks at give en lækker godbid.

Trin 7

Når din hund er fortrolig med at få børstet alle tænderne på de udvendige flader, kan du forsøge at få hunden til at gabe op og børste indvendigt.

Igen startes med få sekunder, og der afsluttes med at give en godbid.

Trin 8

I er nu rigtig gode til at børste tænder. Når I har børstet tænder i 3-4 måneder, anbefaler vi en kontrol, hvor vi ved en farveprøve kan se, om tandbørstningen er effektiv.

HUSK

  • At tandbørstning skal foretages 1 gang daglig for at være effektiv.
  • At anvende en lille, blød babytandbørste.
  • At anvendes hunde/kattetandpasta – IKKE din egen tandpasta, som hunden ikke tåler.
  • At det skal være en hyggelig rutine at få børstet tænder. Tvang, hårde ord og lignende vil ikke fremme træningen.

Har du brug for yderligere information så se disse videoer med instruktion til tandbørstning af hunde.

https://store.dk.virbac.com/blog/succes-med-tandbrstning/

Kontakt Dyrlægehuset Kolding i dag

Vi står altid klar til at tage hjertevarmt imod dig og dit kæledyr i trygge og rolige omgivelser på vores dyreklinik.

Kontakt os

Hold dig opdateret

Hold dig opdateret