Watertail hos hunde

Sol, sommer og varme indbyder til en svømmetur, og rigtig mange hunde elsker at bade og svømme. Har du en ivrig svømmer, har du måske oplevet, at halen hænger når svømme-dagen er omme.

Fænomenet hedder watertail, drophale eller svømmehale og skyldes en kraftig overbelastning af halens muskler og sener. Når hunden svømmer, bruger den halen på en uvant måde, hvilket fører til overbelastning. Tilstanden ses typisk efter intens aktivitet, især hvis hunden er uvant med at svømme eller har været udsat for koldt vand i længere tid.

 

Symptomer

Symptomerne på watertail inkluderer en slapt hængende hale, som slet ikke bruges eller bruges meget lidt. Hunden er meget øm ved især haleroden og kan virke trist og nedstemt. Den undgår måske at sætte sig ned på grund af smerter, og du kan bemærke, at den ikke logrer med halen som normalt. I svære tilfælde kan hævelsen omkring haleroden være synlig, og hunden kan udvise tegn på ubehag ved berøring.

 

Behandling af watertail

En helt almindelig watertail er som sådan ufarlig og behandles med ro og smertestillende medicin. Det er vigtigt at begrænse hundens aktivitet, så musklerne får tid til at hele. En hængende hale kan dog være et symptom på andre lidelser (brud på halen, nervesygdomme etc.), derfor er det vigtigt, at du kontakter din dyrlæge, hvis du ser, at din hund er trist med hængende hale. En dyrlæge kan udelukke mere alvorlige problemer og vejlede om den bedste behandling.

 

Særlig risiko for watertail

Alle hunde, der svømmer meget, er i risiko, men watertail ses oftest hos labrador retrievere, golden retrievere og andre racer, der elsker at svømme. Disse racer er særligt udsatte på grund af deres naturlige entusiasme for vand og svømning, kombineret med deres kraftige haler, som bruges aktivt under svømning. Hunde, der deltager i vandaktiviteter uden tilstrækkelig konditionering, er også mere tilbøjelige til at udvikle tilstanden.

 

Forebyggelse

For at forebygge watertail er det vigtigt at starte langsomt ud, hvis man har en hund, der elsker at bade og svømme. Halens muskulatur skal trænes op til at kunne klare den store, pludselige belastning en svømmetur kan være. Gradvis øgning af svømmetiden kan hjælpe med at opbygge styrke og udholdenhed i halens muskler. Er vejret til den kølige side, er det en god idé at sørge for at holde hunden varm med et dækken eller lignende, til den er tør. Korrekt opvarmning før svømning og nedkøling efter kan også være gavnligt for at reducere risikoen for overbelastning.

Ved at følge disse retningslinjer kan du hjælpe med at sikre, at din hund kan nyde vandet til sommer.

 

Kontakt Dyrlægehuset Kolding i dag

Vi står altid klar til at tage hjertevarmt imod dig og dit kæledyr i trygge og rolige omgivelser på vores dyreklinik.

Kontakt os

Hold dig opdateret

Hold dig opdateret